Suomessa rikosoikeudellisen vastuun ikäraja on 15 vuotta, mikä on Ylen mukaan hiukan eurooppalaisen keskiarvon yläpuolella. Ikärajat vaihtelevat Euroopassa 10 vuodesta 17 vuoteen.
Britanniassa ja Sveitsissä 10-vuotiaat ovat rikosoikeudellisessa vastuussa. Vakavista rikoksista kuten murhasta voidaan Irlannissa tuomita jo 10-vuotias, Unkarissa 12-vuotias, Liettuassa 14-vuotias ja Puolassa 15-vuotias. Ranskassa ei tuomioille ole määrätty tarkkaa alaikärajaa, mutta 13-vuotias voidaan tuomita vankeuteen.
Myös muita seurauksia voi tulla eri tavalla: Portugalissa rikosoikeudellinen vastuu alkaa 16-vuotiaana, mutta lastensuojelu voi sijoittaa jo 12-vuotiaan suljettuun laitokseen.
– Suomessa ajatellaan, että lasten ja nuorten kohdalla vankeusrangaistusta pitäisi käyttää vain aivan viimesijaisena keinona kaikista vakavimmissa tapauksissa. Aika monet [maat] jakavat juuri tämän ajatuksen, rikosoikeuden professori Sakari Melander sanoo Ylelle.
– Vaikka rikosoikeudellisen vastuun ikäraja olisi joissain maissa alhaisempikin, niin niissäkin yleensä pyritään puuttumaan rikoksiin muulla tavoin kuin laittamalla lapsi vankilaan.
Oikeuspsykologian dosentti Julia Korkman toteaa, että eurooppalaisissa ikärajoissa kyse on enemmän vakiintuneesta tavasta, eikä kehityspsykologisesta harkinnasta.
Tutkijoiden mukaan ikärajan alentaminen ei vaikuta nuorten rikoksiin vähentävästi. Tanska kokeili ikärajan alentamista 15:sta 14 ikävuoteen 2010-luvun alussa, mutta lopetti sen toimimattomana.
Myös rikoskomisario Marja Väätti Helsingin poliisin nuorisoryhmästä keskittäisi voimavarat mieluummin rikosten ennaltaehkäisyyn.
– Nuorten tekemät rikokset ovat hyvin harvoin suunnitelmallisia niin, että he miettisivät mahdollisia seurauksia ja päättäisivät, että kannattaako, Väätti sanoo.
LUE MYÖS:
Poliisi estänyt useita jopa 100 hengen joukkotappeluita Helsingissä
HS: Alle 15-vuotiaiden vakavat rikokset jatkavat kasvuaan