Suomen pääkaupungissa puhutaan äidinkielenä jo noin 145 eri kieltä. Niistä joka kolmatta opetetaan Helsingin peruskouluissa.
Äidinkieltä opetetaan esimerkiksi arabiaksi, venäjäksi ja somaliksi, mutta mukana on myös muita harvinaisempia kieliä, kuten georgia, korea ja tigrinja jota puhutaan Etiopiassa ja Eritreassa sekä joruba, jota puhutaan Nigeriassa, Togossa ja Beninissä.
Helsingin kaupungin koulutuskoordinaattori Kristina Stenberg kertoo Yleisradiolle, että vuosittain oman äidinkielen opetukseen osallistuu noin 4 500 oppilasta. Uusia kieliä lisätään valikoimaan tarpeen mukaan, mutta kaikille ei löydy opettajia.
– Tällä hetkellä puuttuu opettaja muun muassa hollannista, kantoninkiinasta, lingalasta, romanikielestä ja wolofista, Stenberg sanoo Ylelle. Myös norjan, islannin ja tanskan kielen opettajia puuttuu.
Joissain oman äidinkielen ryhmissä oppilaita on joka vuosiluokalta 1. ja 9. luokan väliltä. Opetus järjestetään, jos opetettavia on vähintään neljä. Monesti ryhmä toimii muualla kuin oppilaan omassa koulussa.
Suurimmissa kieliryhmissä opetus kuitenkin järjestyy usein oppilaan omalla koululla. Oman äidinkielen opetuksen järjestämisen kustannukset ovat noin 600 000 euroa vuodessa, vaikka kieliopetus on täydentävää eikä siihen osallistuminen ole siis pakollista.