Yleisradion hallituksen puheenjohtaja Matti Apusen puhelinsoitto keskustan kansanedustaja Pekka Aittakummulle herättää keskustelua.
Aittakumpu kertoi X-palvelussa saaneensa Apuselta ”yhden poliittisen urani oudoimmista puheluista”.
– Matti Apunen soitti ja väitti, että halveksin Yleä ja Ylen henkilökuntaa, koska olin ”aplodeerannut” oheiselle Purran julkaisulle ja kehottanut leikkaamaan Ylestä, Aittakumpu kirjoitti.
Hän viittasi PS:n puheenjohtaja valtiovarainministeri Riikka Purran alta löytyvään X-julkaisuun.
– Ylen laitaoikeistosarjan tämän päivän jaksossa uhkaavaan kategoriaan pääsee jo näkemyksellä, että mies ei voi synnyttää. Toisessa lehdessä EU-myönteisyyttä mitattiin halukkuudella ottaa yhteisvelkaa ja ajaa liittovaltiota. Joku tässä keskustelussa on kyllä tosi pielessä, Purra totesi.
Keskustan Pekka Aittakumpu kertoi ihmettelevänsä Apusen toimintaa Ylen hallituksen puheenjohtajana.
– Toivottavasti hänellä ei ole tapana soitella tyylittömiä puheluita myös laajemmin kansanedustajille, jotka suhtautuvat Ylen rahoitukseen ja sisältöihin kriittisesti, edustaja pohti.
– Ylen hallituksen puheenjohtajan toiminta ei ainakaan nostata luottamusta hänen toimintaansa. Hänen roolissaan tuollainen käytös ei yksinkertaisesti ole asiallista ja sopivaa. Yle on merkittävä toimija ja arvostan monin tavoin sitä, mutta se ei merkitse kritiikittömyyttä, Aittakumpu sanoi.
Matti Apunen selitti itse toimintaansa Iltalehdelle sillä, että halusi puhelullaan vain tietää, mitä Pekka Aittakumpu oli tarkoittanut kommentillaan Yleltä leikkaamisesta. Hänen mukaansa kysymyksiä saa esittää.
Apunen myös kummeksui puhetta painostuksesta.
– En mä ymmärrä, miten mä voisin painostaa häntä. Hän on päätöksentekijä ja mä olen tarkkaan ottaen hänen alaisensa. Yleisradio on eduskunnan radio, hän totesi.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen
Tilanne on kirvoittanut X:ssä kommentteja niin edustajakollegoilta kuin media-alaltakin.
– Toivottavasti joku väärinkäsitys tai satunnainen tapahtuma. On aika omituista, jos eduskunnan alainen Yle painostaa kansanedustajia. Kiinnostavaa nähdä miten eduskunta reagoi tällaiseen. Antaa ajattelemisen aihetta. Alleviivaa riippumattoman median roolia, Keskisuomalaisen toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi sanoi.
Helsingin Sanomien tuottaja Salla Vuorikoski taas sanoi pitävänsä hyvänä, että jos tällaisia ”lobbaus- tai painostuspuheluita joku soittaa”, tekee sen hallituksen puheenjohtaja tai toimitusjohtaja eikä päätoimittaja. Toisena ajatuksenaan hän arvioi, että näin syntyi lähinnä vahinkoa Ylelle.
– Pidän tosi vahingollisena sitä, että poliitikot toistuvasti kytkevät Ylen yksittäiset sisällöt yhtiön rahoituskeskusteluun. Näin Aittakumpu teki, vaikka muuta väittää. Tämä tekee mahdottomaksi edes järkevän keskustelun siitä, mikä on Ylen sopiva koko, Vuorikoski muun muassa jatkoi.
Keskisuomalaisen vastaava päätoimittaja Pekka Mervola piti hänkin tapausta hyvin erikoisena.
– Ylen hallituksen puheenjohtaja nootittaa kansanedustajaa. Näinkö Ylen hallituksen puheenjohtaja paimentaa kansanedustajia ja eduskuntaa Ylen taakse muun muassa rahoituskysymyksissä. Näyttää aivan siltä, että Yle on eduskunnan yläpuolella, Mervola toteaa.
Kokoomuksen kansanedustaja Atte Kaleva taas puolestaan sanoi Aittakummun kertoman olevan ”aivan ennenkuulumatonta”.
– Ylen hallituksen pj kertoo kansanedustajalle mitä saa tehdä ja mitä ei, Kaleva päivitteli.
Sain tänään illalla yhden poliittisen urani oudoimmista puheluista. Ylen hallituksen puheenjohtaja @MattiApunen soitti ja väitti, että halveksin Yleä ja Ylen henkilökuntaa, koska olin ”aplodeerannut” oheiselle Purran julkaisulle ja kehottanut leikkaamaan Ylestä. 1/ https://t.co/EUOtO6pmtC
— Pekka Aittakumpu (@PAittakumpu) May 10, 2024
Tämä on aivan ennenkuulumatonta! Ylen hallituksen pj kertoo kansanedustajalle mitä saa tehdä ja mitä ei. Voitko @MattiApunen kertoa mitä tässä oikein on tapahtunut?
— Atte Kaleva (@AtteKaleva) May 11, 2024
Toivottavasti joku väärinkäsitys tai satunnainen tapahtuma. On aika omituista, jos Eduskunnan alainen YLE painostaa kansanedustajia. Kiinnostavaa nähdä miten Eduskunta reagoi tällaiseen. Antaa ajattelemisen aihetta. Alleviivaa riippumattoman median roolia. https://t.co/BDkNALlrdp
— Vesa-P. Kangaskorpi (@VPKangaskorpi) May 11, 2024
Ensimmäinen ajatukseni: Jos tällaisia lobbaus- tai painostuspuheluita joku soittaa, hyvä että sen tekee hallituksen pj tai toimari, ei uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja. Toinen ajatus: näin syntyi lähinnä vahinkoa Ylelle. https://t.co/cF25zT6gYF
— Salla Vuorikoski (@svuorikoski) May 11, 2024