Verkkouutiset

Jenny ja Mira pitävät Crazians-podcastia. Kuvakaappaus / Yle Kioskin Instagram

Yle kertoo: Näin olet ”hyvä valkoinen liittolainen”

Podcast-jakso antaa neuvoja vähemmistöjen kohtaamiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yleisradion Crazians-podcastissa keskustellaan siitä, miten olla hyvä ”white ally” eli valkoinen liittolainen. Podcastia pitävät Ylelle viikoittain aasialaistaustaiset Jenny ja Mira. Ylen Kioski on tehnyt jaksosta tämän linkin takaa löytyvän Instagram-päivityksen.

Miran mukaan tärkeää on olla kysymättä mistä joku on kotoisin, koska kantasuomalaiseltakaan ei sitä kysytä.

– En mä kysy sulta, jos oot valkoinen, mistä oot kotoisin, ellei, jos huomaan, että sulla on joku murre, että ootko sä jostain Savosta, Mira pohtii ohjelmassa.

– Jos kysyisin valkoisena ihmisenä sitä vaikkapa ruskealta, niin hänelle tulee olo, että jumalauta mä olen Suomesta [–], että enks mä kuulu tänne maahan, Mira jatkaa.

Jenny selittää termiä näin:

– White ally eli suomeksi sanottuna valkoinen liittolainen…punavihreä valkoinen liittolainen. Basically white ally on valkoinen kaveri, hän määrittelee.

– Se ei muistuta sua jatkuvasti, et sä oot erilainen, et sä oot värillinen, vaikka totta kai eka asia mitä ihminen näkee on ulkonäkö ja siihen littyy etnisyys.

– White ally on sellainen, että kun mä oon niiden seurassa, niin mulle ei tuu epämukavaa oloo. Koska ne ei jatkuvasti muistuta mua siitä, että hei sä et oo valkoinen äijä, niin muista et sulla ei ehkä oo nii ’lit’ [hieno] elämä, Jenny kertoo.

Miran ja Jennyn mukaan valkoinen liittolainen eroaa negatiivisesta ilmiöstä ”white saviourista”, eli valkoisesta pelastajasta siten, että white saviour puuttuu rasismiin ja ottaa siitä kunnian itselleen kertomalla tapahtuneesta esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Liittolainen puolestaan tiedostaa oman etuoikeutetun asemansa ja antaa äänen vähemmistöille ottamatta siitä ”creditiä”.

Mira antaa ohjelmassa myös vihjeitä siihen, miten olla parempi valkoinen liittolainen.

– Jos sulla on ruskea ystävä ja sä oot valkoinen, niin anna sen päättää koska puhutaan rasismista ja tällaisesta. Älä mee kyselee, Mira neuvoo.

Toinen vinkki on ”kvg”, eli katso googlesta ja selvitä itse – Miran mukaan kenelläkään ei ole aikaa selittää sinulle ”rakenteellisesta rasismista, ellei ole joku aktivisti, jolle maksetaan siitä”.

Vinkkeihin kuuluu myös se, että jos todistaa vaikkapa rasistista kommentointia jotakuta kohtaan metrossa, valkoinen liittolainen kysyy kommentoinnin kohteelta ensin, haluaako tämä, että asiaan puututaan ja vasta sitten esimerkiksi sanoo häiriköijälle jotain.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Binga Tupamäki ottaa podcast-jaksoon kantaa X-päivityksessään.

– Puhutaan valkoisesta liittolaisuudesta hirveällä finglishillä ja ei edes vaivauduta perustelemaan kantoja, Tupamäki ihmettelee.

Tupamäen mukaan on selvää, että jos joku väittää jonkin asian x olevan rakenteellista rasismia, ihmiset odottavat henkilön perustelevan kantaansa.

– Lopuksi vielä pakko todeta, että paras liittolainen on sellainen, joka ei jatkuvasti tuo esille ihonvärejä ikään kuin ne olisivat persoonallisuuden piirteitä, Tupamäki sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)