Kiinanharjakoira Nelli kuoli lähes kuukauden mittaisen taistelun jälkeen. Hoidot useilla klinikoilla ja tehohoidossa maksoivat omistajalle yhteensä 16 000 euroa. Asiasta kertoo Yle.
Yle on muuttanut Nelli-koiran nimen eivätkä koiran omistajat esiinny oikeilla nimillään asian arkaluontoisuuden takia.
Koiran omistajat huolestuivat lemmikkinsä käytöksestä maaliskuussa 2023, kun he havaitsivat koiran käyttäytyvän oudosti. Silloin koira oli noin puolivuotias.
– Kun koira heräsi sohvalta, katsoin, että hän ei käyttäydy normaalisti. Nelli piti päätään pystyssä ja hengitti nopeasti. Mietin, että nyt ei ole kaikki kunnossa, pitää lähteä eläinlääkäriin, omistaja kertoo Ylelle.
Eläinlääkärissä epäiltiin, että edellisenä iltana annetusta koiran herkkupalasta olisi joutunut muru Nellin keuhkoon ja aiheuttanut tulehduksen. Lopulta tätä ei pystytty tutkimuksissa todentamaan.
Lääkärit ehdottivat tehohoidon aloittamista. Koira kotiutui viiden vuorokauden mittaisen tehohoitojakson jälkeen, mutta koiran tilanne heikkeni nopeasti ja eläin vietiin jo seuraavana päivänä takaisin tehohoitoon.
Koiran hoitokustannukset kasvoivat jatkuvasti.
– Kokonaisuudessaan Nellin hoidot maksoivat reilut 16 000 euroa. Meidän oli otettava lainaa. Se oli raskasta tietysti pienelle koiralle, mutta myös perheellemme, kun mietimme, mistä löydämme rahat hoitoa varten, omistaja kertoo.
Koiralle otettu vakuutus kattoi vain osan hoitokuluista. Omistajan mukaan koiran hoitoihin otettua lainaa maksetaan vielä pitkään takaisin.
Lopulta Nelli-koira pääsi leikkaukseen. Leikkauksen suorittaneen lääkärin mukaan koiran keuhkoista ei löytynyt mitään syytä, mistä oireet voisivat johtua.
– Kirurgi kertoi, että oli käynyt keuhkot läpi kolmeen kertaan, eikä löytänyt mitään syytä, mistä oireet johtuvat. Jäljelle jäänyt vaihtoehto olisi ollut toisen keuhkon poistaminen.
Pohdittuaan asiaa perhe päätyi siihen, ettei koiran elämä yhdellä keuhkolla ole laadukasta. Tämän seurauksena koiraa ei enää herätetty leikkauksesta.
Koiraa hoitaneen eläinlääkäriketju Evidensian eläinlääketieteellinen johtaja Sanna Silvonmäki ei vaitiolovelvollisuuden vuoksi voi kommentoida yksittäisiä potilastapauksia. Hän sanoo kuitenkin yleisellä tasolla, että hoitovaihtoehdoista keskusteltaessa eläinlääkärin lähtökohta on, että lemmikillä katsotaan olevan mielekäs ennuste toipua elämänlaadullisesti hyvään elämään.
– Hoidon ei tule aiheuttaa eläimelle kohtuuttomia kärsimyksiä. Mikäli tällaisia näkymiä ei ole, informoidaan siitä aina lemmikin omistajaa eikä hoitoa ole toki tällöin mielekästä jatkaa, Silvomäki kertoo Ylelle.
Nellin omistajan mukaan heille ei missään vaiheessa kuitenkaan ehdotettu hoitojen lopettamista. Omistajan mukaan hoitojakso oli raskas etenkin siksi, että omistajille luotiin pientä toivoa lemmikin selviytymisestä.