Nyt kuka tahansa Rajavartiolaitoksen reserviläinen voi saada jopa nopeallakin aikataululla kutsun rajalle kertausharjoitukseen tai rajaturvallisuuden tukemiseksi. Asiasta ensimmäisenä uutisoi Yle.
Maanantaina 15.7 voimaan tulleen asevelvollisuuslain muutoksen myötä kertausharjotuksia voidaan toimeenpanna myös rajaturvallisuuden ylläpitämiseksi, jos se on tarpeen normaaliolojen häiriötilanteen torjumiseksi tai valtakunnanrajan tehostettua valvontaa varten.
Harjoitus voidaan järjestää myös nopeutetulla aikataululla, eli siis alle laissa mainitun kolmen kuukauden varjoitusajalla.
– Jos valtakunnan rajalle tulisi nopeasti kehittyvä rajaturvallisuuden häiriö tai valvontaa pitäisi muuten tehostaa nopealla aikataululla, voisimme käyttää tätä nopeutettua kertausharjoitusta, kertoo everstiluutnantti Juha Kivelä Rajavartiolaitoksen esikunnasta.
Aiemmin kertausharjoituksia on voitu järjestää nopeutetulla aikataululla sotilaallisen valmiuden kohottamiseksi vain normaaliolojen häiriö- tai poikkeustilanteessa Suomen turvallisuusympäristön sitä edellyttäessä.
Kievelä painottaakin, että uuden lakimuutoksen mukaisiin kertausharjoituksiin sovelletaan samoja periaatteita kuin puolustusvoimien järjestämiin harjoituksiin.
Kutsun saamiseen ei siis periaatteessa vaikuta se, minkä ikäinen henkilö on, missä hän on suorittanut asevelvollisuutensa tai missä hän asuu nykyään.
Reserviläisen ikä kuitenkin vaikuttaa hänen sijotukseensa, ja yli 40-vuotiaat ovat harvoin sijoitettuna reservissä kaikista fyysisesti vaativimpiin tehtäviin.
Tämän lisäksi lain mukaan rajaturvallisuuden ylläpitämiseksi järjestettävään kertausharjoitukseen voidaan kutsua kuitenkin vain reserviläisiä, joiden sijoitus on rajavartiolaitoksen poikkeusolojen kokoonpanossa.
Tämä tarkoittaakin käytännössä Rajavartiolaitoksessa rajajääkärin tai erikoisrajajääkärin varusmieskoulutuksen saaneita reserviläisiä.
Poikkeuksia kuitenkin on, kuten esimerkiksi rajajoukkoihin tukitehtäviin sijoitetut. Esimerkkejä näistä ovat esimerkiksi sotilaskuljettajan tai viestimiehen koulutuksen saaneet.
– Pääosa joukosta on Ivalossa, Onttolassa tai Immolassa koulutettuja Rajavartiolaitoksen reserviläisiä. Tiettyjä osia tästä joukosta on myös koulutettu puolustusvoimissa, Kivelä kertoo.
Oman reservin sijoituksensa voi tarkastaa käymällä paikan päällä lähimmässä Puolustusvoimien aluetoimistossa.