Kuusi lasta Suomesta sai Venäjän hallitukselta lahjaksi paikan tunnetulle Artek-kesäleirille, joka järjestettiin heinä-elokuussa Venäjän miehittämällä Krimillä, uutisoi Yle.
Neuvostoliiton aikana lastenleiri Artek oli pioneeriliikkeen käyntikortti. Nykyään leirillä esitetään Venäjän kansallislaulu, kuullaan propagandalauseita ja tavataan sankareiksi ja isänmaan puolustajiksi tituleerattuja venäläissotilaita.
Suomalaislapset saivat leiripaikat ilmaiseksi voittamalla Venäjän hallituksen järjestämän ”Artekin ihmiset” -nimisen kilpailun. Lasten piti venäjän kielellä kirjoittaa essee ja tehdä presentaatio Artekista.
Kuusi venäjänkielistä 12–17-vuotiasta nuorta voitti leiripaikan Suomesta. Heidän osallistumisensa leirille ilmenee leirin Telegram-ryhmässä käydystä keskustelusta, jossa kolme osallistujaa kertoo saapuneensa Suomesta. He matkustivat Krimille yhdessä ruotsalaisen osallistujaryhmän kanssa.
Suomalaislapset esiintyvät myös lastenkeskuksen tekemillä videoilla.
Leirillä järjestettiin muun muassa lasten diplomatiakoulu, jossa lapset keskustelivat esimerkiksi perinteisten arvojen suojelun tärkeydestä sekä Brics-maiden kehitysnäkymistä. Brics-maat näkevät itsensä erityisesti rikkaiden G7-maiden haastajina.
Lapset myös vihittiin ”Venäjän ystävien klubiin” ja kehotettiin puolustamaan valtion arvoja omissa maissaan. Klubi on Yhtenäinen Venäjä -puolueen yhteisö ihmisille, jotka eivät halua katkaista yhteyttään ”venäläiseen maailmaan”.
Artekin kansainvälisen yhteistyön kehittämisestä vastaa Venäjän valtiollinen organisaatio Rossotrudnitšestvo, joka on ollut EU:n pakotteiden alaisena vuodesta 2022 lähtien. Suomessa Rossotrudnitšestvoa edustaa Helsingissä toimiva Venäjän tiede- ja kulttuurikeskus, jota on toistuvasti epäilty yhteistyöstä Venäjän tiedustelupalvelujen kanssa.
Asiantuntijoiden mukaan kyse on propagandasta ja provokaatiosta.
Jyväskylän yliopiston opettaja ja hybridivaikuttamisen asiantuntija Panu Moilanen arvioi, että länsimaisten lasten tuominen leirille on Venäjälle propagandavoitto. Sitä voidaan esittää todisteena siitä, ettei Venäjä ole eristyksissä, tai että kaikki kansalaiset eivät tue Venäjän eristämistä.
Suomen ulkopoliittisen instituutin EU:n itänaapuruston ja Venäjän tutkimusohjelman johtaja Arkady Moshes katsoo, että suomalaislasten matkat Artekiin ovat Venäjän viranomaisten provokaatio.