Alle 15-vuotiaiden tekemien ryöstöjen ja pahoinpitelyjen määrä jatkaa kasvuaan, kertoo Yle.
Poliisi joutui kuluvan vuoden tammi–kesäkuussa selvittämään 1 247 pahoinpitelyä, jossa tekijä oli rikosoikeudellisen vastuuiän alapuolella. Viime vuonna samaan aikaan tapauksia oli 1 101.
Luvut ovat kasvaneet tasaisesti vuodesta 2020 lähtien, jolloin tapauksia tuli samalla aikavälillä poliisin tietoon 333 kappaletta. Vuosina 2015–2019 luvut vaihtelivat 292:n ja 461:n välillä.
Samanlainen trendi on havaittavissa alle 15-vuotiaiden tekemissä ryöstöissä, joita poliisin tietoon tuli vuoden tammi–kesäkuussa 134 kappaletta. Myös alle 15-vuotiaiden tekemien ryöstöjen määrä on moninkertaistunut viime vuosien aikana: Viime vuonna samana aikana ryöstöjä oli 96, vuonna 2020 vain 16.
Tätä aiempina vuosina vastaavia rikoksia tuli poliisin tietoon vuoden alkupuoliskolla vain 7–20 kappaletta.
Nuorten väkivaltarikoksia tutkinut keskusrikospoliisin tutkija Laura Heiskasen mukaan alaikäiset rikoksentekijät kohdistavat rikoksensa usein toisiin alaikäisiin. Yleensä väkivallanteoissa käytetään nyrkkejä, mutta ryöstöissä esiintyy myös teräaseita.
Heiskanen muistuttaa, että rikoksiin syyllistyvät lapset ovat kokonaisuudessaan pieni vähemmistö. Tehtyjen rikosten määrä on kuitenkin lisääntynyt erityisesti ulkomaalaistaustaisilla nuorilla.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori ja oikeuspsykologian dosentti Taina Laajasalo löytää alle 15-vuotiaiden tekemien rikosten määrän kasvulle kolme syytä.
– Ensimmäinen on väkivaltakuvaston leviäminen, jossa sosiaalisella medialla on iso osa, Laajasalo tiivistää.
Toiseksi hän nostaa sen, että nuoret voivat henkisesti yhä huonommin. Rikosten määrä on kasvanut samaa tahtia.
Kolmanneksi Laajasalo nostaa polarisaation: Niillä nuorilla, joilla menee huonosti, menee entistäkin huonommin.
– Me emme ehkä pysty tätä joukkoa lapsia ja nuoria auttamaan oikea-aikaisesti, Laajasalo harmittelee.