Verkkouutiset

Taloustieteilijän mukaan tarvitaan toimiva julkinen terveydenhuolto, joka ei toimi markkinatalouden mekanismein. Kuvassa Kannelmäen terveysasema Helsingissä., LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Yle löytää harva se viikko jonkun random-kommunistin”

Taloustieteilijä arvioi Ylen haastattelussa, että Ruotsi on varoittava esimerkki, miten yksityistäminen ei ratkaise kaikkia ongelmia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ranskalais-yhdysvaltalainen taloustieteilijä Emmanuel Saez sanoo Ylen haastattelussa, että Ruotsi on varoittava esimerkki hyvinvointivaltion rapautumisesta.

Saez pitää pohjoismaista hyvinvointivaltiota menestystarinana, jonka säilyminen ei ole enää itsestäänselvyys.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– En näe, miksi tähän asti hyvin toiminutta järjestelmää pitäisi muuttaa, Saez sanoo haastattelussa.

Taloustieteen professorina Berkeleyn yliopistossa Kaliforniassa työskentelevä tutkija tarkastelee hyvinvointivaltiota terveydenhuollon, eläkejärjestelmän ja koulutuksen kautta.

Hänen mukaansa yhä useampi Euroopan maa turvautuu yhteiskunnan tarjoamien palveluiden, kuten terveydenhuollon ja koulutuksen yksityistämiseen, kun julkinen talous horjuu ja säästöjä etsitään.

Varoittavana esimerkkinä hyvinvointivaltion rapautumisesta Saez mainitsee Ruotsin.

– Ruotsi on kenties räikein esimerkki anteliaasta hyvinvointivaltiosta, joka on alkanut yksityistää koulutusta ja eläkejärjestelmää, Saez arvioi.

Saezin mielestä ongelma yksityistämisessä on siinä, että ihmiset eivät osaa itse valita sopivaa koulua lapsilleen tai sijoittaa rahojaan järkevästi. Valinnat kaatuvat yhä enemmän yksilöiden vastuulle.

– Ruotsi on siirtynyt malliin, jossa että eläkkeitä voi sijoittaa eläkerahastoihin. Tilanne on kuitenkin johtanut siihen, että moni pilaa huonoilla sijoitusvalinnoillaan mahdollisuutensa kunnon eläkkeeseen.

Koulutuksessa taas yksityiskoulut ovat nousseet Ruotsissa vaihtoehdoksi julkisen koululaitoksen rinnalle.

– Yksityiset koulut ovat taitavia markkinoimaan itseään houkuttelevina paikkoina lapsille, mutta se ei takaa sitä, että opetus olisi laadukasta. Vanhemmat eivät aina ymmärrä, mikä on heidän lapsilleen parasta, Saez sanoo.

Tutkija kannustaakin seuraamaan tarkasti Ruotsin kehitystä.

– Suomi ei ole vielä mennyt yhtä pitkälle yksityistämisessä. Ruotsi on varoittava esimerkki siitä, miten yksityistäminen ei ratkaisekaan kaikkia yhteiskunnan ongelmia.

Saez näkee ongelmia myös siinä, että terveydenhuolto siirtyy julkiselta yksityiselle sektorille.

– Ihmiset eivät aina osaa valita sopivaa hoitoa. Silloin heille on myös helpompi tarjota palveluita, joita he eivät oikeasti tarvitse.

Saezin mielestä tarvitaan myös toimiva julkinen terveydenhuolto, joka ei toimi markkinatalouden mekanismein.

– Yksityinen malli ei säästä rahaa. Yhdysvallat käyttää rahaa yksityiseen terveydenhuoltoon enemmän kuin muut länsimaat, ja silti terveydenhuolto on siellä kallista, eivätkä kaikki saa hoitoa.

Saezin mukaan taloudellinen eriarvoisuus länsimaissa on jatkanut kasvuaan eikä loppua ole näkyvissä.

Yksi syy tähän on se, että rikkaat maksavat osittain suhteessa vähemmän veroja.

– Nykyinen verojärjestelmä ei toimi, sillä kaikkein rikkaimmat saavat usein tulonsa omistamiensa yritysten kautta ja yritysverotus taas on paljon matalampi kuin yleinen tuloverotus.

Kansanedustaja Tere Sammallahti (kok.) kommentoi Ylen juttua viestipalvelu X:ssä.

– Ruotsi huono, koska siellä on yksityiskouluja ja Suomi hyvä, vaikka meillä pahempi veroaste, velkaantumisaste, alijäämä?, Sammallahti kirjoittaa ja jatkaa:

– Jännästi Yle löytää harva se viikko jonkun random-kommunistin vaatimaan lisää keskusohjausta Suomeen. Koskaan ei toista näkökulmaa.

 

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)