Lääkäreiden palkoissa on aina ollut isoja eroja riippuen työnantajasta, erikoistumisalasta, kokemuksesta, päivystystehtävistä ja työpaikan sijainnista. Useimmiten palkat ovat korkeammat yksityisellä sektorilla, mutta julkinen puoli pärjää kokonaispalkoissa, kertoo Yle.
Tilastojen mukaan lääkäri tienasi vuonna 2021 julkisella puolella paremmin kuin yksityisellä, jolloin lääkärin kokonaisansion keskiarvo oli julkisella puolella 8197 euroa ja yksityisellä puolella 7849 euroa kuukaudessa.
Ylilääkärit ansaitsivat kokonaisansioina keskimäärin 10 784 euroa julkisella ja säännöllisellä työajalla 8998 euroa yksityisellä puolella.
Työterveyslääkäreiden kohdalla yksityinen puoli vie voiton kuukausiansioiden ollessa keskimäärin 7800–9100 euroa julkisen puolen 7019 euroa vastaan. Yksityisen työterveyslääkärin tuloarvio on Lääkäriliiton esimerkki tehtävän vaativuuden ja vastuiden mukaan vaihtelevasta keskimääräisestä ansiotasosta.
Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Janne Aaltonen arvioi Ylelle, että julkisen ja yksityisen puolen kuukausipalkkojen vertaileminen on vaikeaa, sillä tilastot eivät kerro koko totuutta.
– Esimerkiksi työajoissa on eroja ja ylilääkäreiden kohdalla yksityisellä puolella määrä on huomattavasti pienempi kuin julkisella puolella, Aaltonen sanoo.
Lisäksi hän muistuttaa, etteivät ammattinimikkeiden työnkuva, luonne ja maksettavat lisät ole samanlaisia. Julkisella puolella lääkärin palkasta iso osa on peräisin erilaisista lisistä, kuten päivystyskorvauksista. Yksityisen sektorin lääkäreistä noin 20 prosenttia on sivutoimisia.
Julkinen sektori lähestyy yksityistä palkkatason lisäksi myös työmäärän ja aikataulutuksen suhteen, sillä työajoista on tullut neuvotteluvaltti myös julkisella puolella.
– Työntekijöistä käydään kilpailua, ja kun palkat ovat samalla tasolla, niin ratkaisevia tekijöitä pitää löytyä muualta, esimerkiksi vapaudesta sopia viikkotuntimääriä tai missä työtä tekee, Aaltonen sanoo.