Sähkön omavaraisuus heikentyi Suomessa vuonna 2024, kertoo Yle. Se luonnehtii ilmiötä yllättäväksi.
Vuonna 2023 Suomessa tuotiin sähköä 1,8 terawattituntia enemmän kuin vietiin. Vuonna 2024 vastaava luku oli kolme terawattituntia.
Keskeisin syy on voimajohtojen huolto- ja rakennustöistä aiheutuvien sähkön rajasiirtoyhteyksien rajoitukset Suomen ja Ruotsin välillä kesällä. Sähköä maiden välillä siirrettiin viikkojen ajan huomattavasti pienemmillä tehoilla kuin normaalisti.
Lisäksi Suomen ja Viron välinen EstLink 2 -sähkönsiirtoyhteys oli poissa käytössä tammikuusta syyskuuhun vikaantumisen vuoksi.
Suomesta olisi voitu kesällä 2024 viedä sähköä riittävän tuotannon ansiosta myös naapurimaihin, mutta rajasiirtorajoitukset rajoittivat tätä. Sähkön kasvanut tarjonta Suomen omilla markkinoilla puolestaan johti hyvin edulliseen sähköön suomalaisille kuluttajille.
– Kun sähköä ei voida viedä Suomesta ja meillä olisi tarjontaa, niin silloin hinta laskee ja menee jopa negatiiviseksi, jolloin sähköä ei kannata tuottaa, kertoo kesän tilanteesta Ylelle Fingridin strategisen verkkosuunnitteluyksikön päällikkö Mikko Heikkilä.
Rajasiirtorajoitusten lisäksi osasyynä omavaraisuuden heikentymiseen on ydinvoimaloihin liittyvät katkokset. Olkiluoto 3 -ydinvoimalan huoltoseisakki venähti. Se myös ajoittui kylmään kevätkauteen, jolloin sähkönkulutuskin oli korkeampaa.
Ydinvoimaloissa oli myös vikoja, mikä aiheutti Olkiluoto 3 -voimalan lisäksi Loviisa 2 -ydinvoimalan tuotannon keskeytymisen päiviksi marraskuussa.