Suklaapaloja. PIXABAY

Yle: Suomessa valmistetaan suklaata, jossa ei ole kaakaota

Ilmastonmuutos uhkaa lopettaa kaakaopavun viljelyn kokonaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalainen makeisyhtiö Fazer on kehitellyt vaihtoehtoisia tapoja valmistaa suklaata, Yle kertoo.

– Pohdimme sitä, onko muita raaka-aineita, joista voi tehdä yhtä herkullista tuotetta kuin suklaa. Kaakaossa on rikas makuprofiili ja paljon makukomponentteja. Valitsimme kotimaisen mallastetun rukiin ja teimme siitä makeislevyn, joka on suutuntumaltaan hyvinkin lähellä kaakaosta tehtyä suklaata, Fazer-makeisten tuotekehitysjohtaja Heli Anttila sanoo Ylelle.

Vaihtoehtoisten raaka-aineiden etsiminen on seurausta siitä, että tulevaisuudessa suklaissa käytettävän kaakaopavun viljely voi loppua jopa kokonaan.

Valtaosa maailman kaakaosta valmistetaan Länsi-Afrikassa. Kaakaota viljellään päiväntasaajan läheisyydessä Afrikassa, Kaakkois-Aasiassa sekä Keski- ja Etelä-Amerikassa. Ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvän kuivuuden vuoksi on vaarana, että kaakaopavun viljely voi loppua kokonaan jo 2050-luvulla.

Ylen mukaan Fazerilla on vaihtoehtoisten raaka-aineiden lisäksi etsitty muita keinoja varautua kaakaopulaan. Yhtiö on alkanut tutkia VTT:n kanssa, voisiko kaakaopapua kasvattaa soluviljelyn avulla. Anttilan mukaan tulokset ovat lupaavia.

– Kaakaopavusta otetaan solu, joka laitetaan bioreaktoriin liemeen, jonne laitetaan oikeita ravinteita, sopiva lämpötila ja oikeat olosuhteet. Näyttäisi siltä että, se kaakaosolu saadaan siellä kasvamaan.

Hänen mukaansa soluviljelty kaakaopapu ei ole maultaan aivan samanlainen kuin oikea kaakao, mutta kehitysprojekti on yhä käynnissä.

– Makuun vaikuttaa esimerkiksi se, minkälaista ravintoa sille annetaan. Ajatus on siis luoda eri paikkaan samat olosuhteet kuin tavalliselle kaakaolle. Periaatteessa solukasvatuksen kautta voidaan saada aikaan raakakaakao, joka prosessoidaan niin, että makuprofiili on lopputuotteessa herkullinen.

Vaikka ilmastonmuutos uhkaa tuhota kaakaopavun viljelyn, Aalto-yliopiston globaalien vesi- ja ruoka-asioiden professorin Matti Kummun mukaan kaakaolla on vielä mahdollisuus selvitä. Se vaatii merkittäviä panostuksia viljelyyn.

– On paljon keinoja, joilla pystytään sopeuttamaan viljelyä ilmastonmuutokseen. Viljelyssä voidaan käyttää varjostavia kasveja, kuten kookos- ja banaanipuita, jotka suodattavat kuumuutta ja hidastavat veden haihtumista. Kuiviin kausiin pitäisi myös varautua sadeveden keräyksellä ja keinokastelulla, Kumpu sanoo Ylelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)