Hallituksen suunnittelemat muutokset työttömyysturvaan astuivat sunnuntaina voimaan. Asiasta kertoo muun muassa Yle.
Muutosten tavoitteena on lisätä työllisyyttä. Valtiovarainministeriö ennustaa, että työllisyys kasvaa uudistusten myötä 20 000 hengellä, tuoden valtiontaloudelle jopa satojen miljoonien eurojen säästöt.
Aiemmin kuluvan vuoden aikana työttömyysturvaa on uudistettu jäädyttämällä indeksikorotukset ja poistamalla työttömyysturvasta lapsikorotus.
Kenties suurin muutos on ansiosidonnaisen päivärahan porrastaminen. Kahden kuukauden työttömyyden jälkeen päiväraha laskee tästä lähtien 80 prosentin tasolle. Kahdeksan kuukauden työttömyyden jälkeen taso tippuu entisestään 75 prosentin tasolle.
Viime vuonna ansiosidonnaista päivärahaa nosti yli 260 000 henkilöä, joten leikkaukset vaikuttanevat suureen joukkoon ihmisiä.
Lisäksi työssäoloehto pitenee puolesta vuodesta vuoteen. Työssäoloehto on edellytys ansiosidonnaisen työttömyysturvan saamiselle. Lisäksi työssäoloehto muuttuu tuloperusteiseksi, ja työssäoloehdon täyttämiseksi palkkaa on täytynyt saada vähintään 930 euroa kuukaudessa.
Pienempiin muutoksiin sisältyy se, että palkkatuettu työ ei enää kerrytä työssäoloehtoa. Myös erilaiset ikäsidonnaisiset poikkeukset, kuten kuntien velvollisuus työllistää yli 57-vuotiaita työssäoloehdon täyttävään työhön, päättyvät.