Lasten keskuudessa ovat yleistyneet niin kutsutut tappeluhaasteet, joissa pahimmillaan jopa 20-30 nuoren joukko voi piirittää yhden lapsen tai nuoren, Yle kertoo.
Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen komisario Hannu Väänäsen mukaan tapauksia tulee Espoossa ja muualla Länsi-Uudenmaan alueella tietoon jopa viikottain ja niihin voi liittyä rajuakin väkivaltaa. Haasteita on tavattu yleisimmin 12-vuotiailla ja sitä vanhemmilla nuorilla.
Tyypillisesti sosiaalisessa mediassa haastetaan uhri tappeluun vanhan erimielisyyden, jonkun tyttöystävästä lausutun kommentin tai täysin tekaistunkin syyn perusteella. Väänänen kertoo Ylelle, että moni haastettu suostuu menemään paikalle, sillä muuten pahoinpitelijät voivat tulla kotiovelle.
Pahoinpitelyissä on ollut uhrin päällä hyppimistä, päähän potkimista ja hakkaamista.
– Jos aikuiset tekisivät sellaista väkivaltaa toisilleen, mediahuomio ja yleisön reaktiot olisivat taattuja. Mutta koska he ovat lapsia, tuntuu, että emme ole aikuisina aivan ymmärtäneet sitä, että siellä oikeasti tehdään väkivaltaa toisille, Väänänen toteaa Ylelle.
Hänen mukaansa osa uhkailusta jää puheen tasolle, mutta merkittävä osa myös toteutuu, koska pelissä on ”uhkaajan maine ja kunnia”.
– Lasten ajatusmaailmassa tämä on toimintamalli tällä hetkellä.
Poliisin mukaan myös uhkauksesta kannattaa aina tehdä ilmoitus. Ongelma on siinä, että lapset eivät välttämättä kerro aina edes vanhemmilleen väkivallalla uhkailusta.