Yhä useammassa ravintolassa voi jättää tippiä eli palvelurahaa maksukortilla. Asiasta kertoo Yle.
Palvelualojen ammattiliitto PAM:in matkailu- ja ravintola-alan sopimusasiantuntijan Raimo Hoikkalan mukaan ravintoloissa ovat yleistyneet maksupäätteet, jotka mahdollistavat erillisen tipin antamisen.
Kahden tamperelaisravintolan osakas Eero Koiranen kertoo, että kortilla tippaaminen tehtiin mahdolliseksi asiakkaiden toiveesta. Aiemmin osa asiakkaista olisi halunnut jättää henkilökunnalle tippiä, mutta käteisen rahan puuttuessa se ei ollut mahdollista.
Tipin jako ja käyttö jäävät työntekijöiden päätettäväksi. Verotuksen ja kirjanpidon kannalta korttitipit ovat helpompia, sillä maksupääte erittelee tipin erikseen ravintolan muista tuloista.
Etenkin ulkomailla tipin antaminen ravintolan henkilökunnalle on yleistä. Suomessa ilmiö ei ole yhtä yleinen ja tipin antaminen onkin aina vapaaehtoista. Tipistä kieltäytymistä ei myöskään tarvitse hävetä.
– Jos maksupäätteellä kysytään tippiä, on enemmän kuin fine [oikein, hyväksyttyä] kieltäytyä, Koiranen toteaa.