Henkilö etsii tietoa asumisen tuista Kelan sivuilta. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Yleisessä asumistuessa otetaan käyttöön varallisuusraja

Varallisuusharkinta palautetaan yleisen asumistuen määräytymisperusteisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yleisestä asumistuesta ja eläkkeensaajan asumistuesta annettuihin lakeihin tehtävät muutokset koskevat muun muassa yleisen asumistuen varallisuusharkintaa, enimmäisasumismenoja koskevaa kuntaryhmitystä ja yrittäjän tulojen arviointia sekä eläkkeensaajan asumistuen omaisuusrajoja ja tuloharkintaa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö.

Yleisessä asumistuessa otetaan käyttöön varallisuusraja, joka on yhden aikuisen kotitaloudessa 10 000 euroa ja kahden tai useamman aikuisen taloudessa 20 000 euroa.

Ruokakunnan saamiin, tuen määrään vaikuttaviin vuosituloihin lisätään 20 prosenttia varallisuusrajan ylittävän nettovarallisuuden määrästä. Tukea ei myönnetä lainkaan, jos ruokakunnan jäsenten yhteenlaskettu nettovarallisuus on vähintään 50 000 euroa.

Varallisuuteen ei lasketa mukaan tuottamatonta omaisuutta, kuten omassa käytössä olevaa kesämökkiä, asumisoikeusmaksua, osuutta kuolinpesässä, asuntosäästöpalkkiotilillä olevia talletuksia eikä lapsen omaisuutta.

Eduskuntakäsittelyssä lisättiin, että varallisuuteen ei lasketa myöskään omaisuutta, johon tuen hakijalla tai ruokakunnan jäsenellä ei ole hallintaoikeutta.

Yleisen asumistuen enimmäisasumismenoja koskevaa kuntaryhmitystä tarkistetaan keskimääräiset asumismenot huomioiden. Kouvola, Mikkeli, Pori, Kajaani, Lappeenranta ja Vaasa siirretään nykyisestä 2. kuntaryhmästä 3. kuntaryhmään.

Lisäksi yrittäjän tulojen arviointia täsmennetään. Tulot arvioidaan jatkossakin lähtökohtaisesti yrittäjän eläkevakuutuslain mukaan vahvistetun työtulon perusteella. Toimeenpanijalle eli Kansaneläkelaitokselle annetaan kuitenkin yksittäistapauksissa harkintavaltaa poiketa työtulon mukaisesta tuloarviosta.

Muutokset eläkkeensaajan asumistukeen

Omaisuuden vaikutusta myönnettävään eläkkeensaajan asumistukeen kiristetään nykyisestä. Omaisuusrajaa lasketaan niin, että se on jatkossa yhdellä hengellä 15 000 euroa ja avo- tai aviopuolisoilla 24 000 euroa.

Omaisuusrajan ylittävästä netto-omaisuudesta tuloa lasketaan 15 prosenttia nykyisen kahdeksan prosentin sijaan.

Eläkkeensaajan asumistuen tuloharkintaa kiristetään nostamalla lisäomavastuuprosenttia nykyisestä 41,3 prosentista 43,5 prosenttiin.

Muutokset osa hallitusohjelmaa

Esitys perustuu pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen hallitusohjelmaan ja vuosien 2025–2028 julkisen talouden suunnitelmaan.

Asumistukeen tehtävien muutosten tarkoitus on hallitusohjelman linjausten mukaisesti vahvistaa julkista taloutta. Muutokset tasapainottavat valtion taloutta ja hillitsevät asumistukimenojen kasvua.

Yleiseen asumistukeen tehtävät muutokset vahvistavat julkista taloutta arvioiden mukaan yhteensä noin 11,5 miljoona euroa vuodessa ja eläkkeensaajan asumistuen muutokset yhteensä noin 25,4 miljoonaa euroa vuodessa.

Tavoiteltavien säästöjen arvioidaan toteutuvan täysimääräisinä vuonna 2027 ja siitä eteenpäin.

Lait tulevat voimaan 1.1.2025. Muutokset tulevat voimaan sitä mukaa, kun kyseinen tuki tarkistetaan. Tasavallan presidentti on vahvistanut lait.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)