Kannatusta hyvinvointialueiden määrän vähentämiselle löytyy etenkin hallituspuolueiden kansanedustajilta, kertoo Yle tekemänsä kyselyn pohjalta.
Kyselyyn vastasi reilu puolet kaikista kansanedustajista, 114. Heistä 63 pitäisi määrän ennallaan, 36 vähentäisi ja 13 ei osannut ottaa kantaa.
Kokoomuksen kansanedustajista 14 ja perussuomalaisten kansanedustajista 12 olisi kyselyn mukaan valmis vähentämään hyvinvointialueiden määrää nykyisestä 21+1:stä.
Kokoomuksen Mia Laiho sanoo, että nykyisellä rakenteella sote-uudistuksen tavoitteita ei saavuteta.
Kansanedustaja Henrik Wickström (r.) puolestaan katsoo, että alueiden yhdistäminen ei ole ratkaisu niiden todellisiin ongelmiin. Wickströmin mukaan tällä hetkenä on haasteena, että alueita ei kannusteta satsaamaan ennaltaehkäisyyn ja perusterveydenhuoltoon, mikä oli koko uudistuksen idea.
Oppositiopuolueista pientä kannatusta löytyy SDP:n (5) ja vihreiden edustajista (4), vaikka puolueiden kansanedustajista valtaosa pitäisikin määrän nykyisellään.
Vihreiden kansanedustaja Atte Harjanne (vihr.) arvioi, että alueita on ”ainakin puolet liikaa”.
Keskustalla oli merkittävä rooli siinä, että hyvinvointialueita on näin paljon, eikä yksikään puolueen kansanedustajista kannattanut kyselyssä määrän vähentämistä. Kansanedustaja Markku Siponen (kesk.) kommentoi Ylelle, että alueiden nykyinen määrä ”ei ole kiveen hakattu”, mutta nyt ei ole muutosten aika.
Kansanedustaja Kim Bergin (sd.) mukaan aluejaon puiminen vie keskustelua sivuraiteille ja alueille pitäisi antaa työrauha.