Kokoomuksen kansanedustaja Tere Sammallahden mukaan Yleisradio ei voi jäädä leikkauksien ulkopuolelle.
– Lopulta ongelma Ylessä ei ole journalismin laatu. Ongelma on se, ettei Suomella yksinkertaisesti ole varaa rahoittaa Ylen täysin läpinäkymätöntä toimintaa 600 miljoonalla veronmaksajien eurolla joka vuosi. Yleltä on välttämätöntä leikata ja paljon, Sammallahti kirjoittaa X-palvelussa.
Kansanedustaja viittaa X:ssä tästä löytyvään Helsingin Sanomien pääkirjoitukseen. Siinä päätoimittaja Erja Yläjärvi nostaa esiin, miten Ylen rahoitus kasvaa tänä vuonna 17 miljoonaa euroa samalla kun muualta leikataan.
– Kun peruspalveluja ei muualla yhteiskunnassa enää voida taata, keskustelua Ylestä ei pitäisi käydä kaikesta muusta rahankäytöstä erillään. Julkinen palvelu on keskeinen osa suomalaista demokratiaa, mutta ei irrallinen saareke, Yläjärvi kirjoittaa.
Ylen Budjetti on suuri eurooppalaiselle yleisradioyhtiölle. Vaikka Yle viittaakin usein muiden pohjoismaiden budjettien olevan samaa suuruusluokkaa, on näissä maissa myös merkittävästi suurempi väestö.
Erja Yläjärvi huomauttaa, että Tanskan yleisradio käyttääkin noin 13 prosenttia vähemmän asukasta kohden kuin Suomi, Ruotsin 18 prosenttia vähemmän, ja Viron jopa 70 prosenttia vähemmän.
– Yle-keskustelua ei kuitenkaan pitäisi tylpistää pelkäksi mediakeskusteluksi. Nyt kaivattaisiin rauhallista arvopuhetta siitä, mihin verot riittävät. Onko esimerkiksi uutuuttaan hohtava arvokisojen urheilustudio todella tärkeämpi kuin vaikkapa paikalliset kirjastot?, Yläjärvi kysyy.
Lopulta ongelma Ylessä ei ole journalismin laatu. Ongelma on se, ettei Suomella yksinkertaisesti ole varaa rahoittaa Ylen täysin läpinäkymätöntä toimintaa 600 miljoonalla veronmaksajien eurolla joka vuosi.
Yleltä on välttämätöntä leikata ja paljon.https://t.co/Q8AEj6J9ZC
— Tere Sammallahti 🇫🇮💙🇺🇦 (@TereSammallahti) April 28, 2024