Korkeakoulutettujen työttömyys huitoo kovissa luvuissa kaikilla koulutustasoilla, mutta avoimia työpaikkoja on poikkeuksellisen niukasti. LEHTIKUVA/SOILE KALLIO

Yli 52000 korkeakoulutettua vailla työtä viime vuoden lopussa

Akavan mukaan työttömyysturvalla opiskelun mahdollisuuksia pitää laajentaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuore Akava Works -työttömyys- ja lomautuskatsaus kertoo, että työttömien korkeakoulutettujen määrä ja korkeakoulutettujen pitkäaikaistyöttömyys ovat nousseet yhä nopeammin.

Yli 52 000 korkeakoulutettua oli työttömänä vuoden 2024 lopussa. Myös vastavalmistuneiden korkeakoulutettujen työttömyys on noussut.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Työttömyyden nousussa ei näy taittumisen tai hidastumisen merkkejä. Akava ehdottaa työttömyysturvalla opiskelun kehittämistä siten, että työttömille sallittaisiin laajemmin opiskelu työttömyyden aikana.

– Katsauksemme kertoo ikävistä ennätysluvuista, joita emme olisi halunneet nähdä. Työttömyys huitoo kovissa luvuissa kaikilla koulutustasoilla, mutta avoimia työpaikkoja on poikkeuksellisen niukasti. Merkkejä työttömyyden taittumisesta laskuun ei ole valitettavasti näköpiirissä sen enempää korkeakoulutetuilla kuin muillakaan koulutustasoilla. Työttömyys kohoaa todennäköisesti lisää talven ja kevään aikana, toteaa Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen.

Hänen mukaansa korkeakoulutettujen työttömien määrä rikkoi joulukuussa 2024 vuoden 2015 ennätystason.

– Erityistä huolta aiheuttaa se, että korkeakoulutettuja on yhä enemmän pitkäaikaistyöttömänä. Viime vuosikymmenen korkeimmat korkeakoulutettujen pitkäaikaistyöttömien lukemat vuodelta 2016 ovat vain parin sadan henkilön päässä ja vastavalmistuneiden korkeakoulutettujen työttömyys ylitti jo korona-ajan lakipisteen.

– Hitusen myönteistäkin on havaittavissa, kun kokoaikaisesti lomautettujen määrä väheni joulukuussa selvästi vuotta aiemmasta. Emme toki tiedä, moniko heistä palasi töihin ja moniko joutui työttömäksi, Sorjonen jatkaa.

Osaamisen kehittämistä työttömyyden aikana pitää laajentaa

Akavan puheenjohtaja Maria Löfgrenin mielestä työttömille pitäisi tarjota mahdollisuus osaamisensa kehittämiseen yhä laajemmin ilman, että he menettävät työttömyysturvansa.

– Kun työtön pystyy laajentamaan osaamistaan, työllistyminen on hänelle helpompaa ja hänen työuransa jatkuminen saadaan turvattua. Tämä on sekä yksilön että yhteiskunnan etu, painottaa Löfgren.

– Katsomme, että tarvitsemme työttömänä opiskelun mahdollisuuksien parantamiseksi laajempaa ajattelutavan muutosta sekä lisää joustavuutta. Lähtökohdaksi tulee mielestämme ottaa, että osaamisen kehittäminen on työttömyyden aikana hyväksyttävää ja toivottavaakin, edellyttäen toki, että työtön täyttää opiskelunsakin aikana velvoitteet, joita työttömyysturvan saamiseen liittyy, Löfgren toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS