Sairaanhoidon näkökulmasta tilanne näyttää hyvin odotetulta, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin infektioylilääkäri Asko Järvinen Helsingin Sanomille.
Hänen mukaansa tapausmäärät varmasti vielä nousevat syksyn mittaan.
– Se näkyy sairaaloissa, mutta kuormitus ei ole samanlaista kuin aikaisemmin, koska hyvin harva joutuu koronaviruksen takia teho-osastolle.
Talvikaudesta voi silti tulla kohtalaisen vaikea, Järvinen sanoo. Koronavirus voi lisätä iäkkäiden hoitotaakkaa. Lisäksi influenssaepidemia voi tulla voimakkaana, ja soteuudistukseen liittyvät organisaatiomuutokset voivat kuormittaa sairaanhoitoa.
Koronavirustartuntojen lisääntymisen estämiseksi ei Järvisen mukaan ole tehtävissä juuri mitään. Lisärokotuksilla epidemian esiintymistä voi siirtää muutamalla kuukaudella.
– Ja uudet viruskannat ovat niin nopeasti tarttuvia, että niihin ei voi käytännössä rajoituksilla merkittävästi vaikuttaa, hän sanoo HS:lle.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n terveysturvaajat-osaston johtaja Otto Helveen mukaan rokotteet antavat Suomessa yhä hyvin suojaa vakavaa tautimuotoa vastaan. Monella on myös vasta-aineita sairastetun taudin myötä, ja lisäksi vallalla on edelleen lievempi omikronmuunnos.
Yksittäisiä laajoja toimia koronavirustartuntojen torjumiseen väestötasolla ei Helveen mukaan ole tällä hetkellä suunnitteilla.
– Kevään osalta tehtiin ratkaisu, että koska meillä on väestössä niin hyvä suoja, laajamittaiselle rajoittamiselle ei ole tässä vaiheessa perusteita. Tilanne ei ole muuttunut, vaikka tapauksia tuleekin, Helve sanoo HS:lle.