Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL on tänään ilmoittanut jatkavansa kaikkia elintarvikealan työntekijöitä koskevaa ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa sunnuntaihin 1.6.2025 kello 23.59 asti.
Ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkoi perjantaina 7.2.2025 kello 00.00 ja jatkuu nyt keskeytyksettä tarvittaessa 1.6.2025 kello 23.59 asti.
SEL:n ylityö- ja vuoronvaihtokiellon tavoitteena on vauhdittaa elintarvikealan työntekijöiden uusien työehtosopimusten syntymistä. SEL:n ja Elintarviketeollisuusliiton väliset elintarvikealan työntekijöiden työehtosopimukset päättyivät 31.1.2025, eikä uusista työehtosopimuksista ole päästy vielä sopuun.
Elintarvikealan työriidan sovittelu jatkuu perjantaina 11.4.2025. SEL on joutunut hylkäämään kolme sovittelijan sovintoehdotusta, jotka olisivat kohtuuttomasti heikentäneet leipomoalan työntekijöiden työaikoja.
– Jatkamme ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa kaikilla elintarvikealan työpaikoilla ja tulemme antamaan lisää lakkovaroituksia, jotta saamme sovittua kaikille elintarvikealan työntekijöille uudet työehtosopimukset. Ratkaisun avaimet ovat nyt yritysten käsissä, kun kiistan ytimessä on vaatimus lisätä työnantajien yksipuolista määräysvaltaa työntekijöiden työaikoihin, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.
Ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyy välittömästi, kun SEL ja ETL hyväksyvät uudet työehtosopimukset.
Ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee kaikkia työpaikkoja ja töitä, joissa noudatetaan SEL:n ja ETL:n välisiä työehtosopimuksia, joiden piirissä on noin 25 000 elintarvikealan työntekijää. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei koske hätä- tai suojelutyötä.
SEL ja ETL neuvottelevat viidestä työehtosopimuksesta: leipomoalan, liha-alan, meijerialan, teollisuuden sekä panimo- ja virvoitusjuoma-alan työntekijöiden työehtosopimuksista.