Tuore ruotsalainen tutkimus paljastaa, että monet tavalliset toimistokahvikoneet eivät suodata pois kolesterolia kohottavia yhdisteitä, joita löytyy kahvista. Asiasta kertoo uutissivusto scitechdaily.com.
Uppsalan yliopiston tutkijat johtivat tutkimusta yhteistyössä Chalmersin teknillisen yliopiston kanssa. Tutkimuksessa havaittiin, että jotkin kahvikoneet työpaikoilla tuottavat kahvia, jossa on huomattava määrä kolesterolia nostavia yhdisteitä. Tulokset on julkaistu Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases -aikakausilehdessä.
Haitallisten diterpeenien, kuten kafestolin ja kahweolin, määrä voi vaihdella suuresti koneesta ja valmistusmenetelmästä riippuen, ja usein kahvin juojat voivat tietämättään nostaa LDL-kolesterolitasoaan.
– Kun otetaan huomioon, kuinka paljon kahvia kulutetaan ruotsalaisilla työpaikoilla, halusimme saada tilannekuvan kahvin kolesterolia nostavien aineiden pitoisuuksista tämäntyyppisillä koneilla. Tutkimme neljätoista kahvikonetta ja havaitsimme, että näiden aineiden pitoisuudet ovat paljon korkeammat näiden laitteiden kahvissa kuin tavallisissa tippasuodattimilla varustetuissa kahvinkeittimissä, kertoo tutkimusta johtanut tutkija David Iggman Uppsalan yliopistosta.
– Suurin osa kahvinäytteistä sisälsi tasoja, jotka saattoivat vaikuttaa kahvin juoneiden ihmisten LDL-kolesterolitasoihin sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskiin. On selvää, että paljon kahvia päivittäin juoville ihmisille tippasuodatinkahvi tai muu hyvin suodatettu kahvi on parempi vaihtoehto. Jotta voisimme määrittää tarkat vaikutukset LDL-kolesterolitasoihin, meidän olisi suoritettava kontrolloitu tutkimus koehenkilöistä, jotka joisivat kahvia, Iggman sanoo.