Moni voisi odottaa viime vuoden sähkötilanteen ja maavertailujen takia Suomen hintatason olevan muita korkeampi, mutta asia on toisin. Tilanne ilmenee vertailtaessa Suomen sähkön teollisuushintoja muiden Euroopan maiden hintatasoihin.
Vertailu koskee sähkön teollisuushintoja, ei kuluttajahintoja.
Nordean ekonomisti Juho Kostiainen on jakanut viestipalvelu X:ssä tilannetta havainnollistavan graafin, joka on nähtävissä jutun lopussa. Sen mukaan sähkön teollisuushinnat ovat Euroopan alhaisimpia. Graafin tiedot perustuvat Nordean ja Macrobondin lukuihin.
– Suomen kustannuskilpailukyky on kunnossa teollisuuden sähkön hinnan osalta. Jos näillä sähkön hinnoilla ja valtion veroporkkanoilla ei tule Suomeen vihreän teollisuuden investointeja, niin ei sitten millään.
Tilanne on huomioitu myös valtiovarainministeriön (VM) tuoreessa ennusteessa. Sen mukaan investoinnit kääntyvät kasvuun vuonna 2025, kun korot laskevat, rakennusala alkaa toipua ja energiasiirtymään sekä turvallisuuteen liittyvät investoinnit lisääntyvät.
Hallitus päätti kehysriihessä merkittävästä veroporkkanasta suurinvestointeja kaavaileville vihreän siirtymän hankkeille. Verkkouutiset kertoi veroporkkanasta tässä jutussa.
Verokannustin koskee uusia vihreän vedyn, akkuteollisuuden ja fossiilittoman teräksen investointihankkeita. Valmisteltavan verohyvityksen tavoitteena on saada sähköä hyödyntäviä mittaluokaltaan suuria teollisia investointeja liikkeelle ja samalla tukea puhtaan siirtymän teollisuuden ekosysteemin rakentumista Suomeen.
Verokannustimella yritys voisi vähentää 20 prosenttia investoinnin kokonaiskustannuksesta – enintään 150 miljoonaa euroa – maksettavaksi tulevasta yhteisöverosta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että maksimituen voisi saada 750 miljoonan euron investointiin.
Elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) totesi aiemmin tässä kuussa Verkkouutisten haastattelussa, että investointien veroporkkanan etu kansallisiin valtiontukiin nähden on se, että veroporkkana on neutraali toimi. Lisäksi poliittisten päättäjien ei tarvitsisi pohtia, onko jokin investointihanke strateginen ja tehdä valintoja hankkeiden väliltä.
Ilmasto- ja ympäristöministeri Kai Mykkänen (kok.) korosti Verkkouutisille kehysriihen alla, että tärkeintä vihreän siirtymän ja ilmastopolitiikan kannalta on sähkön saatavuuden lisääminen.
– Siinä meillä on pullat hyvin uunissa, koska Suomessa on enemmän tilaa tuulivoiman lisäämiselle kuin Keski-Euroopassa on talouden kokoon nähden. Meillä on myös ymmärretty lisätä ydinvoiman hyödyntämistä.
LUE MYÖS:
Pörssisähkö voi olla pian todella halpaa – kannattaako jo vaihtaa sopimusta?
Suomen kustannuskilpailukyky on kunnossa teollisuuden sähkön hinnan osalta. Jos näillä sähkön hinnoilla ja valtion veroporkkanoilla ei tule Suomeen vihreän teollisuuden investointeja, niin ei sitten millään. pic.twitter.com/cXxZzfoOo1
— Juho Kostiainen (@JuhoKostiainen) April 25, 2024