– Talouden kasvua luovasta yrittäjyydestä rakenneohjelmassa ei sanota mitään, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus sanoo. Myönteistä hänen mukaansa on se, että ohjelma mahdollistaa kuntien säästöt ja tuottavuuden kasvun.
Suomen Yrittäjien mukaan hallituksen rakennepoliittisen ohjelman yksittäiset kohdat vievät kehitystä oikeaan suuntaan.
– Valitettavasti eteneminen on paikoin liian hidasta. Esimerkiksi työehtojen paikallisen sopimisen laajentamista koskevat selvityksiä ei mainittu ollenkaan. Liian monessa asiassa linjaratkaisutkin jätettiin jatkovalmistelun varaan, Järventaus sanoo tiedotteessaan.
Järventaus on tyytyväinen, että hallitus päätti vähentää kuntien velvoitteita ja antaa kunnille vapautta tehdä asioita uudella tavalla.
– Se uskalsi poimia leikkauslistasta etuuksia, joiden vaikutus tuntuu ja näkyy kuntien menoissa. Ratkaisut luovat pohjaa kunnille järjestää palvelunsa niin, että niiden taloustilanne paranee. Nyt pallo siirtyy kunnille. Niiden pitää pystyä toteuttamaan reippaita rakenteellisia uudistuksia, Järventaus sanoo.
Se jää Järventauksen mukaan nähtäväksi, saadaanko perjantaina julkistetuilla päätöksillä miljardin euron säästöt kuntatalouteen.
Koulutusuudistuksissa tarkkailun paikka
Opintojen nopeuttaminen ja kelpoisuusvaatimusten sopeuttaminen työelämän tarpeisiin ovat Järventauksen mielestä järkeviä. Oppivelvollisuusiän nostaminen on kuitenkin ristiriidassa ammatillisen koulutuksen merkittävän leikkauksen kanssa.
– Oppivelvollisuusikää nostettaessa on kiinnitettävä huomiota koulutuksen laatuun ja vetovoimaan, hän sanoo.
Hallituksen näkemys toisen asteen koulutuksen rakenteellisesta uudistamisesta on Järventauksen mukaan kannatettava.
– Rahoitusta uudistettaessa on kuitenkin turvattava ammatillisen aikuiskoulutuksen rahoitus, koska yritysten kilpailukyvyn keskeinen tekijä on mahdollisuus osaamisen ylläpitoon ja kehittämiseen.
Hallitus pyrkimyksissä vahvistaa talouskasvua puuttuu Järventauksen mukaan tärkein kasvuelementti, yrittäjyys.
Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen linjaamia yritysveromuutoksia, joilla kannustetaan osakeyhtiöitä ja niiden osakkaita kasvuun. Elinkeinonharjoittajat ja henkilöyhtiöt ovat kuitenkin jäämässä kokonaan vaille uusia verokannusteita.
– Kun vain yhteisöveroa on laskettu ja pääomaveroa korotettu, noin puolet yrittäjistä jää kannusteiden ulkopuolelle. Verotukseen tulee siksi saada yrittäjävähennys, jolla huomioidaan myös pienyritysten kasvumahdollisuudet, Järventaus vaatii.