2020-luvun alussa koronapandemia sulki tietotyöläiset koteihinsa neljän seinän sisälle työskentelemään etänä. Muutos oli merkittävä, sillä ennen koronapandemiaa vain harva yritys oli mahdollistanut työntekijöilleen etänä työskentelyn.
Vaikka koronapandemia ja siihen liittyvät kokoontumisrajoitukset ovat jo historiaa, työntekijöiden saaminen etätoimistoilta takaisin konttorille on osoittautunut odotettua vaikeammaksi. Kun työntekijät huomasivat työskentelyn sujuvan yhtä hyvin tai jopa paremmin kotoa käsin kuin toimistolla, into palata perinteiseen lähityöhön on ollut vähäistä.
Samaan aikaan monessa yrityksessä työntekijöitä haluttaisiin takaisin toimistolle edes osana työpäivistä. Monissa yrityksissä onkin pohdittu sitä, millaisilla keinoilla etätöihin tottuneet työntekijät saataisiin takaisin toimistolle.
Keinoja lähityön lisäämiseen on monenlaisia. Työterveyslaitoksen tutkimusprofessorin Tuomo Alasoinin mukaan vapaaehtoisista keinoista ensisijaisia ovat yhteisen ymmärryksen muodostaminen siitä, mitä hyötyä lähikohtaamisista on työntekemisen kannalta, sekä satsaaminen toimitilojen toimivuuteen ja viihtyisyyteen.
– Monille yksi tärkeä motiivi etätyöhön on parempi työrauha ja mahdollisuus keskittymistä vaativaan työhön kotioloissa, Alasoini toteaa Verkkouutisille.
Joissakin yrityksissä on otettu tiukka linja, että etätyöpäiviä saa tehdä vain tietyn määrän ja osa päivistä on oltava toimistolla. Alasoinin mukaan tämä toimii lähinnä silloin, jos se voidaan riittävän hyvin perustella työntekijöille ja työntekijät myös itse kokevat saavansa siitä lisäarvoa työhönsä.
– Työpaikoilla, joissa tällaista rajoitusta ei aiemmin ole ollut olemassa, läsnäolovelvollisuus voidaan helposti kokea johdon puolelta osoitettuna epäluottamuksena työntekijöitä kohtaan, hän huomauttaa.
Etätyötä viikoittain tekevillä etäpäiviä on tyypillisesti kaksi tai kolme. Hänen mukaansa tästä näyttäisi olevan muodostumassa yleisin käytäntö monilla työpaikoilla. Etä- ja lähityötä yhdistelevästä mallista käytetään usein termiä hybridityö.
– Kuitenkin edelleen arviolta noin joka kymmenes palkansaaja tekee etätyötä päivittäin. Tämä osuus on koronapandemian jälkeen kuitenkin pienentynyt koko ajan.
Koronapandemian jälkeen etätyön tekeminen onkin monessa yrityksessä korvautunut hybridimallilla. Tutkimusten mukaan vuonna 2021 vielä viidennes palkansaajista teki etätyötä päivittäin, mutta nyt enää noin joka kymmenes. Päivittäinen etätyö on näillä vaihtunut pääasiassa viikoittaiseen etätyön tekemiseen.
Etätöiden kieltäminen voi karkottaa työntekijät
Joissakin yrityksissä etätyöt on kielletty kokonaan. Totaalikieltoon päätyi esimerkiksi brittiläinen puhelinvalmistaja Nothing. Linjausta perusteltiin muun muassa sillä, että etätöitä ei tehty ennen koronavuosiakaan.
Alasoinin mukaan totaalikielto toimii parhaiten silloin, jos sille on esitettävissä hyvät työhön liittyvät esimerkiksi turvallisuuteen tai tietosuojaan perustuvat syyt.
Asiantuntija näkee etätöiden totaalikiellossa myös paljon riskitekijöitä.
– Moni työnhakija ei kuitenkaan lähtökohtaisesti hae sellaiseen yritykseen, jossa etätyö ei ole mahdollista, vaikka työ sen sisällöltään sallisikin. Totaalikielto todennäköisesti vaikeuttaa myös kiinni pitämistä ainakin osasta nykyisiä työntekijöitä.
Eri tutkimusten mukaan työntekijöiden tyytyväisyys ja tuottavuus ovat paremmat etätöissä kuin toimistolla työskennellessä. Alasoini huomauttaa, että laajalla etätyön tekemisellä voi kuitenkin olla samanaikaisia kielteisiä vaikutuksia organisaation kokonaistuottavuuteen ja uusiutumiskykyyn.
– Työpaikalla kannattaakin luoda yhteinen näkemys ja pelisäännöt siitä, missä erilaisia tehtäviä kannattaa ensisijaisesti tehdä. Monet tutkimukset viittaavat siihen, että kasvokkaisesta kohtaamisesta on hyötyä esimerkiksi yhteisessä ideoinnissa, kehittämisessä tai hankalia asioita tai ongelmia käsiteltäessä, hän sanoo.
Kyselyiden mukaan osa työntekijöistä pitää etätyötä niin tärkeänä viime vuosina saavutettuna etuna, että he ovat valmiit vaihtamaan työpaikkaa, jos oikeus etätöihin viedään. Kuinka suuren riskin työnantaja ottaisi tilanteessa, jossa veisi työntekijöiltään etäilymahdollisuuden?
– Kyllä tämä on iso riski varsinkin vaativaa tietotyötä tekevien kohdalla. Riski voi realisoitua työpaikan vaihtojen lisäksi myös esimerkiksi työntekijöiden alenevana työmotivaationa, Alasoini toteaa.
Yksi asia hänen mukaansa onkin selvä: Etätyö on tullut jäädäkseen.
– Etätyökäytännöt, etäkohtaamisten pelisäännöt ja kohtaamisissa käytettävät teknologiset ratkaisut kuitenkin kehittyvät koko ajan edelleen.
LUE MYÖS:
Joka kolmas haluaisi tehdä kokonaan etätyötä
Etätyö pakottaa uusiin ratkaisuihin myös toimistoissa
Onko työporukkasi jakautunut kahtia? Nämä ovat etätyön vaaranmerkit
Kiusataanko sinua työpaikalla? Näin otat asian puheeksi