Saksa on historiallisesti ollut uranuurtaja työntekijöiden terveyteen liittyvissä asioissa.
Saksan keisarikunnan liittokanslerin Otto von Bismarckin johdolla säädettiin maailman ensimmäinen valtiollinen sairausvakuutuslaki vuonna 1883, joka sisälsi palkallisen sairausloman.
Se on ollut yksi Saksan hyvinvointivaltion perusta, jota ovat myöhemmin täydentäneet muun muassa tapaturma- ja työkyvyttömyyslait.
The Economist -lehti kertoo saksalaisten yritysjohtajien varoittavan, että uraauurtavasta järjestelmästä on kuitenkin tullut nykyisin haitta.
– Saksa on nyt ”sairaspäivien maailmanmestari”, sanoo Euroopan suurimman vakuutusyhtiön Allianzin toimitusjohtaja Oliver Bäte.
Handelsblatt-lehdelle antamassaan haastattelussa Bäte vaati ”odotuspäivää” eli palkatonta ensimmäistä sairauslomapäivää, joka voisi hänen mukaansa tuoda vuodessa 40 miljardin euron säästöt.
Saksalaiset työntekijät sairastavat keskimäärin 15 päivää vuodessa. Se on lähes kaksi kertaa enemmän kuin koko EU:ssa keskimäärin, sillä keskimääräinen EU-kansalainen sairastaa kahdeksan päivää vuodessa.
Autonvalmistaja Mercedeksen toimitusjohtaja Ola Källenius on samoilla linjoilla. Källenius varoittaa Saksan kaksi kertaa Euroopan keskiarvoa korkeammalla sairastavuudella olevan ”taloudellisia seurauksia”.
Huolien taustalla on Saksan toista vuotta peräkkäin taantumassa oleva talous, energian korkeat hinnat sekä globaalin kauppasodan uhka.
Saksassa on yksi maailman anteliaimmista sairauslomajärjestelmistä, ja se tulee toisaalta yrityksille myös kalliiksi: työntekijät saavat 100 prosenttia palkastaan ensimmäisestä sairauspäivästä alkaen kuuden viikon ajan.
Saksan talousinstituutin mukaan työnantajien sairauspalkkojen nimelliskustannukset nousivat vuosina 2010-2023 inflaatiokorjattuna noin 57 prosenttia: 36,9 miljardista eurosta 76,7 miljardiin euroon.
Tämä johtuu osittain korkeammista palkoista ja suuremmasta työvoimasta mutta myös siitä, että yhä useampi ihminen sairastaa.
Sairastavuuden taustalla ovat muun muassa mielenterveyden haasteet sekä pandemian tuoma hengitystiesairauksien kasvu.