Luonnos kyseenalaistaa lyhytikäiset puutuotteet, sekä suosisi pitkäaikaisia tuotteita ilmastosyihin vedoten. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Yritysjohtaja varoittaa: 120000 työpaikkaa Suomessa vaarassa

EU:n ehdotus metsästrategiaksi on susi ja se pitää torjua, Kim Gran sanoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nokian Renkaat Oyj:n ex-toimitusjohtaja, vuorineuvos Kim Granin mukaan jopa 120[nbsp]000 työpaikkaa voi olla Suomessa vaarassa, mikäli EU:n luonnos metsästrategiasta hyväksytään sellaisenaan.

Komissio julkaisee metsästrategian sisältävän ”fit for 55” -lainsäädäntöpaketin 14. heinäkuuta.

– Jokaisen maan tulisi itse saada päättää metsiensä hoidosta ja käytöstä. EU:n ennakkoon vuodettu ehdotus on ”susi” ja pitää torjua!, yritysjohtaja toteaa Twitterissä.

– Noin 120[nbsp]000 työpaikkaa Suomessa vaarassa!

Gran on jakanut päivityksensä yhteyteen europarlamentaarikko, metsästrategianeuvottelija Petri Sarvamaan (kok.) EU:n komission puheenjohtajalle Ursula Von der Leyenille maanantaina lähettämän kirjelmän. Sarvamaa peräänkuulutti kirjelmässään yhdessä EPP:n johdon kanssa kestävän metsänhoidon merkitystä, metsäteollisuuden toimintaedellytysten turvaamista Euroopassa ja metsien kansallista toimivaltaa.

– Luonnos edistäisi passiivista metsätaloutta ja loisi aivan uusia riskejä, jotka johtavat teollisuuden siirtymiseen Euroopan ulkopuolelle ja kilpailukyvyn menetykseen EU:ssa. Metsäteollisuuden toimintaedellytysten heikentyminen Suomessa tarkoittaisi myös bruttokansantuotteen tippumista ja hyvinvointivaltion rahoituspohjan rapautumista entisestään, Sarvamaa kirjoitti kirjelmässään.

Sarvamaan mukaan metsästrategia on monin tavoin markkinatalouden periaatteiden vastainen, ja pyrkii luomaan uutta viherbyrokratiaa ja ”green tapea”.

Hän katsoo, ettei komissio voi voi perustaa EU:n yhteistä metsäpolitiikkaa. Hänen mukaansa perussopimukset eivät anna tähän toimivaltaa.

– EU:n perussopimuksissa ei viitata EU:n yhteiseen metsäpolitiikkaan, sillä metsiä koskeva toimivalta kuuluu jäsenvaltioille. Tämän myös parlamentti ja jäsenmaiden neuvosto ovat tunnustaneet tosiasioina omissa kannoissaan jo aiemmin, Sarvamaa totesi.

– Strategia pyrkii esimerkiksi määrittelemään, mitä tuotteita metsäteollisuus saisi jatkossa tuottaa ja mitä ei. Tällaista sääntelyä ei pidä tehdä EU-tasolla, sillä tällöin unohdetaan kuluttajien tarpeet, metsien monikäyttöisyys ja estetään innovointia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)