YTK Työttömyyskassan jäsenten työttömyysaste oli tammikuussa 7,8 prosenttia. Työttömyys kohosi joulukuusta reilun prosenttiyksikön. Nousu oli tasaista kaikissa ikäryhmissä ja liittyy työttömyyden normaaliin kausivaihteluun.
Vuodentakaiseen verrattuna työttömyys on alemmalla tasolla. Hakemusmäärä laski tammikuuhun 2024 verrattuna kahdeksan prosenttia, ja työttömyysaste on nyt prosenttiyksikön matalampi kuin vuosi sitten.
– Hakemusmäärämme ovat jääneet ennakoitua pienemmiksi, mikä toivottavasti kertoo talouden kääntyvän parempaan suuntaan. Odotamme tämän kehityksen jatkuvan kuluvan vuoden aikana, sanoo YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen.
Kaikkien ikäryhmien työttömyys on YTK:lla nyt alempana kuin vuosi sitten. Erityisen selvästi laski 17–30-vuotiaiden työttömyys, joka on nyt 1,5 prosenttiyksikköä matalampi kuin vuosi sitten. Ikäryhmän työttömyysaste on nyt 6,5 prosenttia, kun vuosi sitten se oli 8,0 prosenttia.
– Nuorten työttömyyden taittuminen on erityisen hyvä merkki, sillä työuran alkuvaiheen kokemukset ja työllisyystilanne vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen. Kun nuoret aikuiset pääsevät kiinni työelämään, se tukee talouskasvua, vahvistaa ostovoimaa ja vähentää syrjäytymisen riskiä, Hänninen sanoo.
31–55-vuotiaiden työttömyysaste oli tammikuussa 6,6 prosenttia ja 56–68-vuotiaiden 13,2 prosenttia. Työttömyys on laskenut molemmissa ikäryhmissä vuodentakaiseen verrattuna, mutta maltillisemmin kuin nuorilla – vähennystä on 0,9 prosenttiyksikköä.
YTK:ssa on yli 533 000 jäsentä.
YTK:n tilastoissa työtön on henkilö, jolle on tarkastelujaksolla maksettu työttömyysetuutta. Työttömyysaste on tarkastelujaksolla etuusmaksuja saaneiden prosenttiosuus YTK:n jäsenistöstä.