Aikoinaan verkossa pyöri sähköposti, joka väitti osaavansa lukea ajatuksia. Se ällistytti. Viesti pyysi ensin vastaanottajaa miettimään jotain vihannesta ja kertoi sitten, että ”porkkana”. Kuten olikin. Ei kaikilla, mutta tarpeeksi monella, että aihetta ihmeteltiin ja jaettiin eteenpäin. Tietyllä alkuvalmistelulla ihmiseltä saa yleensä ennalta arvattavan vastauksen. Minkä värinen on jääkaappi? Valkoinen. Mitä lehmä juo? Maitoa. Eipäs kun vettä.
Ihmisen mieli on altis manipulaatiolle. Vanhoissa sähköposteissa tuo oli harmitonta viihdettä, tulevaisuudessa ehkä jotain muuta.
Kyky kerätä ja käsitellä massiivisia määriä dataa, koneoppiminen, aivotutkimus ja digiverkot palveluineen. Tuossa työkalut manipuloida suuria määriä ihmisiä kerrallaan. Olemme nähneet tästä vasta muutamia kömpelöitä yritelmiä, mutta edessä saattaa olla jotain paljon tehokkaampaa.
Ihminen on ajattelussaan rationaalinen ja totuutta etsivä. Näin on uskottu. Näyttää siltä, että tilanne ei ole ihan noin yksiselitteinen.
Ihmisen mieli elää tarinoista, ei faktoista. Mitä tahansa ympärillä tapahtuu, ihminen kehittää siitä tarinan. Tuo johtuu tuosta ja se taas tästä. Näillä kaikilla tarinoilla on yksi yhteinen nimittäjä. Ne eivät pidä paikkaansa. Kyllä, ne helpottavat elämää ja maailman ymmärrystä, mutta ne eivät mallinna maailman todellisia ilmiöitä. Ne ovat vain varjoja maailmasta luolan seinällä.
Faktantarkistus on ollut vahvasti esillä jo vuosia. Siitä on puhuttu paljon ja sitä on esitetty ratkaisuksi valeuutisten ongelmaan. Huonolla menestyksellä. Faktantarkistus ei kiinnosta yleisöä. Se ei ole missään päin maailmaa merkittävää liiketoimintaa. Totuus ei kiinnosta ihmisiä siinä määrin kuin aiemmin kuviteltiin. Tarinat kiinnostavat enemmän.
Mitä merkitystä näillä toisistaan irrallisilla havainnoilla on?
Teollisen ajan tavat toimia perustuvat ihmiskäsitykseen, joka on enemmän tarina kuin fakta. Digi-aikana tuossa piilee yhteiskunnan laajamittaisen ulkopuolisen manipulaation riski. Miten toimii aivopesty demokratia?
Mikä avuksi?
Luopuminen kansallisesta manipulaatiosta. Soten kaltaiset hankkeet pakkosyöttävät kömpelösti tiettyä näkökulmaa. Se vie uskoa instituutioihin. Joukkoistaminen. Yhteisö on vahva, jos jokainen sen yksilö on osa yhteistä tarinaa. Lohkoketju. Teknologia, joka estää avoimen tiedon manipulaation. Vuorovaikutus. Luo suhteiden verkoston, joka tekee yhteisöstä immuunimman manipulaatiolle.