Kokoomuksen presidenttiehdokas Alexander Stubb on alla näkyvän Tekijäcast-podcastin vieraana pitkässä keskustelussa. Noin 12 minuutin kohdalla ryhdytään puhumaan suomalaisuudesta.
Opiskelijajuontajat Aatu Suihkonen ja Eetu Häkkinen kysyvät Alexander Stubbilta suomalaisten ”järöydestä”.
– Mehän olemme kivalla tavalla hirveän erilaisia, Alexander Stubb sanoo ja viittaa tuhansiin nyt vaalikiertueella tapaamiinsa ihmisiin.
– Siinä on oma kauneutensa. Onhan suomalaisuudessa muutamia tiettyjä erityispiirteitä. Ne ovat yleensä sellainen maltti ja rauhallisuus, nöyryys, vaatimattomuus…
– Mutta taas kun katsoo tämän päivän nuorisoa, riippuen tietysti vähän missä liikkuu, niin ei siellä mitään sen tyyppistä kuin sanotaanko 1970-luvulla, kun kuljettiin seiniä pitkin, kun olin nuori. Vähän jännitettiin omaa olemassaoloa. Me olemme kansakuntana avautumassa nyt eri tavalla, Stubb arvelee.
Stubb sanoo puhuvansa paljon käänteisestä mentoroinnista – eli vanhojen ihmisten nykyisin nuoremmilta saamasta opista. Hän sanoo huomaavansa oppilailtaan ja omista lapsistaan, että tie on kaksisuuntainen.
– Oma ohjenuorani elämään on aika helppo. Se on se, että pysyisi aina uteliaana. Ja uskaltaa oppia jotain uutta ihan joka päivä. Lukee paljon, kuuntelee, kirjoittaa, oppii. Ja sitten oppii myös olemaan väärässä, Stubb kuvailee.
Alexander Stubb viittaa psykologi Adam Grantin ajatukseen. Se kuuluu: jos olet väärässä, olet oppinut jotain uutta, koska olet ajatellut asiaa eri kulmasta.
– Tämän tyyppistä avoimuutta me tarvitsemme suomalaiseen yhteiskuntaan, hän toivoo.
– Itsenäisyydestä eteenpäinhän me olemme ihan oikeasti tosi vaikeasta asemasta nousseet, vähän yli sadassa vuodessa, joka maailmanhistoriassa on lyhyt aika. Absoluuttisesta köyhyydestä yhdeksi maailman menestyvimmistä maista.
– Siihen liittyy tietysti ylpeys. Mutta myös jonkinlainen ymmärrys ja pelko siitä, että asiat voisivat olla toisin.
Stubb viittaa siihen, jos kansakunta ei olisikaan yhdistynyt talvisodan ja jatkosodan aikana.
– Silloin me taistelimme oikeasti. Koko meidän itsenäisyyden, suvereniteetin, kielen, kulttuurin, olemassaolon, sivistyksen oikeutuksestamme. Ja Neuvostoliitto kykeni sen muilta varastamaan, tappamaan, moneksi vuodeksi, vuosikymmeniksi, esimerkiksi Liettuassa, Latviassa ja Virossa, Alexander Stubb toteaa.
– Meillä on tietty ymmärrys siitä, että toisin olisi voinut käydä. Ja ehkä tietty kiitollisuus myös siitä, että näin ei käynyt.
Stubb ihastelee, miten joulukuun 6. päivää kutsutaan itsenäisyyspäiväksi eikä kansallispäiväksi.
– Olemme edelleen valtion näkökulmasta aika nuori kansakunta.
– Mutta minusta on aika makeata olla suomalainen – suoraan sanottuna! Eikä edes (vain) ”aika makeata”… Se johtuu siitä, että se on minun identiteettini.
– Silloin kun voi olla ylpeä siitä mitä me olemme, niin mikäs siinä.
Presidenttiehdokas sanoo, että ”meidän arvomme ovat läntisiä, eurooppalaisia, pohjoismaalaisia ja suomalaisia”.
LUE MYÖS:
”Emme kykene välittämään, kun meillä on mielipide ihan joka asiaan”