Raskas raketinheitin Northern Forest -harjoituksessa. / LEHTIKUVA / JOUNI PORSANGER

Amerikkalaislehti: Venäjän tulisi pelätä Suomen sotavoimia

Viime vuosina tehdyt uudistukset ovat kohentaneet kykyä torjua mahdollisia hybridioperaatioita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

National Interest -lehti arvioi ”pienen Suomen” nousseen Venäjän tasoiseksi toimijaksi hybridisodankäynnissä.

Ruotsin asevoimien tutkimusraportin perusteella Suomen puolustusvoimat on valmistautunut hybridiuhkien torjumiseen paremmin kuin suurin osa Euroopan maista.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Krimin niemimaan opetukset eivät jääneet huomiotta Suomen puolustushallinnolta, tutkijat Michael Jonsson ja Johan Engvall toteavat raportissaan.

Asevoimien valmiuden kehittäminen on ollut prioriteettina vuonna 2014 kärjistyneen Ukrainan kriisin jälkeen. Vuoden 2017 puolustusselonteossa käsiteltiin nopean toiminnan joukkoja ja yksiköiden pikaista liikekannallepanoa kriisitilanteessa.

Suomen haasteena on, ettei perinteinen asevelvollisuusarmeija ehkä ehtisi reagoida Krimin valtauksen kaltaiseen hybridioperaatioon. Vastauksena on ollut perustaa komppaniatason valmiusyksiköitä, jotka ovat varusmiespalveluksen jälkeen valmiudessa puolen vuoden ajan.

Ruotsalaisarvion mukaan yksiköt ovat pieniä mutta tehokkaita. Niiden tukena käytetään Leopard 2A6 -panssarivaunuja. Haasteena on, että reserviläisten kertausharjoituksia on jouduttu vähentämään uuden painopisteen vuoksi.

– Ammattisotilaiden johtamat yksiköt saavat lisäkoulutusta muun muassa panssarintorjunta-aseista, pienyksikkötaktiikoista, asutuskeskustaistelusta ja helikopterikuljetuksista, raportissa todetaan.

Suomen hybridisodankäynnin vastaiset toimet ovat National Interestin mukaan vaikuttavia. Lehden mukaan Venäjän pitäisi jopa pelätä Suomen sotilaallisia innovaatioita.

– Suomen kaltainen pieni valtio voi laatia strategian, joka voisi voittaa Venäjän hybridisodankäynnissä. Tämä asia kiinnostanee myös Baltian maita ja muita Venäjän naapureita, lehti kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS