Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula myöntää, että ajatus nelipäiväisestä työviikosta viisipäiväisellä palkalla ei käy järkeen liiketoiminnan näkökulmasta.
– Liiketoimintaideana ajatus on pähkähullu. Sen sijaan perusteltua voisi olla alkujaankin perustaa yritys sille pohjalle, että työaika olisi lyhyempi, mutta palkka kuitenkin sitä luokkaa ylittää täyden työajan tes-palkan, Kontula sanoo vastaa esitettyyn kysymykseen yhteisöpalvelu Twitterissä.
Kansanedustaja vastasi twiitissään kysymykseen ”voisiko joku vasemmistolainen perustaa yrityksen sillä idealla, että ensin edellytetään x-palkan saamiseksi 5-päiväistä työviikkoa ja sitten pudotetaan työpäivät neljään palkkaa muuttamatta”. Kysymyksen alkuperäisenä ideana oli, että näin voitaisiin näyttää mallin epäilijöille.
Kontulan mukaan hän ei ole seurannut pääministeri Sanna Marinin (sd.) aiheesta käyttämiä puheenvuoroja.
– Mutta ilman muuta olisi hölmöä teettää työntekijöillä ensin viittä päivää vain voidakseen laskea sen myöhemmin neljään. Jos yritystä perustaessa tarkoituksena on nelipäiväinen viikko, toiminta tietysti kannattaa aloittaa sillä, hän sanoo.
Kontulan mukaan siirtymä lyhyempään säännölliseen työaikaan olisi kuitenkaan lainkaan epärealistinen, jos työaika kuviteltaisiin säännölliseksi ja muutos toteutettaisiin pienellä porrastuksella.
– Työajan lyhentäminen lisää tyypillisesti työn tuottavuutta. Palkat nousevat lähes vuosittain. Porrastuksella nämä voisivat tuottaa tilanteen, jossa siirtymä nelipäiväiseen työviikkoon ei kasvattaisi työvoimakustannuksia lainkaan suhteessa sen tekemättä jättämiseen.
Liiketoimintaideana ajatus on pähkähullu.
Sen sijaan perusteltua voisi olla alkujaankin perustaa yritys sille pohjalle, että työaika olisi lyhyempi, mutta palkka kuitenkin sitä luokkaa ylittää täyden työajan tes-palkan.
Itse asiassa näitä jonkin verran onkin.
2/2
— Anna Kontula (@annakontula) August 29, 2021