Annika Saarikko: Haluaako hallitus selittää tämän pienituloisille?

Tiede- ja kulttuuriministerin mukaan turpeen käyttö on ajettu liian nopeasti alas.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) toteaa avoimessa kirjeessään, että turpeen energiakäytön vähentäminen on edennyt liian nopeasti. Hallituksen tavoitteena on ollut, että turpeen energiakäyttö vähintään puolitetaan vuoteen 2030 mennessä.

– Näin totisesti on tapahtunut. Päästökaupan hinta, turpeeseen kohdistuva kriittinen keskustelu sekä energiaveron nosto ovat ajaneet turpeen käytön nopeasti alas. Liian nopeasti. Tavoite turpeen energiakäytön puolittamisesta saavutetaan arviolta jo ensi vuonna, kahdeksan vuotta etuajassa, Saarikko kirjoittaa.

Samalla muut päämäärät ovat Saarikon mukaan jäämässä jalkoihin.

– Sen sijaan nyt muut yhdessä sovitut tavoitteet, kuten sähkön ja lämmön huolto- ja toimitusvarmuuden turvaaminen, hallittu siirtymä ja alueellinen sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus ovat vaarassa.

Saarikon mukaan muutoksessa tulisikin turvata sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja ottaa oppia menneistä.

– Vai haluaako tosiaan sosiaalista oikeudenmukaisuutta niin ikään korostava hallitus todella selittää seuraavaksi ihmisille sitä, miksi kerrostalossa asuvan yksinhuoltajan tai rivitalossa asuvan pienituloisen eläkeläisen lämmityslasku nousee? Emmekö oppineet mitään sähkönsiirtohintojen härdellistä?

”Liian moni kokee politiikkamme järjettömänä”

Politiikan tulee olla Saarikon mukaan perusteltua, mitä se ei nyt kaikkien silmissä ole.

– Keskustan tekemät esitykset turvetuotantoon liittyen ovat hallitusohjelman mukaisia. Se ei ole kuitenkaan ainut syy niiden toteuttamiseen. Kysymys on paljon, paljon suuremmasta. Liian moni suomalainen kokee harjoitetun politiikkamme nyt järjettömänä, Saarikko kirjoittaa.

– En voi sulattaa ajatusta siitä, että kotimainen energiantuotannon muoto ajetaan ryminällä alas samalla, kun fossiilista tavaraa tuodaan edelleen kattiloihimme ja kasvihuoneiden ja kotieläintilojen tarvitsemaa kasvu- ja kuiviketurvetta joudutaan tähyilemään ulkomailta, Saarikko kirjoittaa.

Turvepäätöksistä seuraavat epäreiluuden kokemukset tulevat Saarikosta mahdollisesti heijastumaan myös ilmastotoimiin.

– Suomessa on alueita, joissa on nyrkit taskussa turveratkaisuista. Se ei tiedä hyvää tulevien ilmastotoimien kannalta. Politiikan pitää olla reilua, Saarikko toteaa,

– Poliitikon velvollisuus on perustella päätöksiä, mutta myös myöntää virheensä. Turpeessa muutos on nyt liian raju. Se ei ole hyvä alan toimijoiden kannalta, ei huoltovarmuuden kannalta, ei kotien lämmityksen tai turpeen muiden käyttötarpeiden kannalta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)