Antti Häkkänen: Näin Suomi varautuu vaalivaikuttamiseen

Oikeusministerin mukaan vaalitoimituksen uskottavuus on Suomessa hyvin korkealla tasolla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan suomalaisella yhteiskunnalla on merkittäviä vahvuuksia epäasialliseen vaalivaikuttamiseen varautumisessa.

– Ensimmäinen kulmakivi on kaikkia kansalaisia koskeva korkeatasoinen peruskoulutus, joka antaa edellytykset tarvittavaan kriittisyyteen ja medialukutaitoon ministeri Häkkänen toteaa oikeusministeriön tviitin mukaan.

Ministeri Häkkänen avasi tiistaina oikeusministeriön järjestämän seminaarin vaalivaikuttamisesta.

– Toinen merkittävä vahvuus on suomalaisen hallinnon ja yhteiskunnan avoimuus sekä vähäinen korruptio, jotka mahdollistavat luottamuksen yhteiskunnan instituutioihin ja oikeusvaltion toimintaan.

– Kolmanneksi pidän tärkeänä, että Suomen vapaa ja riippumaton media voi jatkossakin tehdä laadukasta ja faktoihin perustuvaa journalismia vaaleista.

Seminaarin tavoitteena on tehdä vaalivaikuttamisen tematiikkaa tutuksi, keskustella ilmiöstä ja siihen varautumisesta ja tuoda esiin sitä, miten Suomessa vaaliturvallisuuden varmistamiseen on varauduttu. Oikeusministeriö esimerkiksi järjestää vaalivaikuttamisesta koulutusta viranomaisille ja puolueille.

Häkkäsen mukaan äänioikeuden ja demokratian toteutumisen kannalta on tärkeää, että jokaisella äänestäjällä on mahdollisuus saada mahdollisimman laajasti ja vapaasti tietoa vaaleista sekä eri ehdokkaiden ja puolueiden ohjelmista vaaleissa.

– Vapaa ja avoin keskustelu on demokraattisen järjestelmän ydin. Meidän tulee kuitenkin huolehtia, että julkista keskustelua käydään mahdollisimman paljon faktoihin perustuen, Häkkänen toteaa.

Hän korostaa, että itse vaalitoimituksen uskottavuus on Suomessa hyvin korkealla tasolla.

– Tekninen järjestelmämme, vaalimenettelyiden ja vaalitoimitsijoiden luotettavuus on Suomessa kunnossa.

”Luottamusta voidaan murentaa”

Ruotsissa pidettiin vaalit viime syyskuussa, joten Suomi voi saada ennen keväällä järjestettäviä vaaleja tuoreita kokemuksia naapurista.

Ruotsissa pelättiin muun muassa Venäjän vihamielistä vaalivaikuttamista. Yhdysvalloissa on käynnissä erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkimukset presidentti Donald Trumpin kampanjan epäillyistä Venäjä-kytköksistä.

Seminaariin osallistui myös Ruotsin vaaliviranomaisen kansliapäällikkö Anna Nyqvist. Ruotsissa aloitettiin vaalivaikuttamisen torjuntatyö noin lähes vuotta ennen vaalipäivää kouluttamalla muun muassa kuntien ja maakuntien henkilökuntaa, jotta nämä olisivat tietoisia uhkakuvista ja osaisivat vastata esimerkiksi virheellisiin, vaaleja koskeviin tietoihin.

Myös kokouksia lisättiin suojelupoliisin, poliisin, kriisivalmiusviranomaisen ja vaaliviranomaisen johdon kesken, jotta tietoja ja tilannekuvaa voitaisiin jakaa.

– Nyt meillä on valmiit kanavat olemassa, ja tiedämme, miten toimimme yhdessä, kun jotain tapahtuu, Nyqvist sanoo Helsingin Sanomille.

– Luottamusta vaalisysteemiin pystytään murentamaan. Se taas voi vaikuttaa kielteisesti esimerkiksi äänestysaktiivisuuteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)