Koronaviruksen Delta-muunnos on jopa puolet isorokkoa tartuttavampi, Maailman terveysjärjestö WHO:ssa 1970-luvulla isorokon hävittämistä johtanut tohtori Larry Brilliant sanoo.
Hän on jakanut Twitterissä kuvan eri virusten tartuttamis- eli R-luvuista. R-luku tarkoittaa sitä, kuinka monta muuta jokainen sairastunut keskimäärin tartuttaa.
Uuden Delta-muunnoksen R-luku on noin jopa 5-8, mikä tarkoittaa, että yksi tartunnan saanut sairastuttaa noin keskimäärin noin viidestä kahdeksaan ihmistä. Alkuperäisen, Wuhanista lähteneen virusmuodon osalta luku oli 2.4-2.6.
– Tämä voi auttaa hahmottamaan sitä, kuinka monta ihmistä virukset keskimäärin tartuttavat, mukaan lukien koronaviruksen eri muunnokset, Larry Brilliant havainnollistaa Twitterissä.
– Isorokon R-luku oli 1970-luvulla noin 3,5–4,5, joten Delta-muunnos on tartuttavampi kuin isorokko, hän sanoo.
Isorokko hävitettiin luonnosta WHO:n rokotuskampanjan avulla vuonna 1980. Sen ensioireet ovat hyvin samanlaisia koronan kanssa: korkea kuume, pään- ja selkäsärky sekä väsymys. Muutaman päivän kuluttua alkaa ilmaantua ihottumaa ja rakkuloita.
Isorokon kuolleisuus on huomattavasti koronaa suurempi, sillä keskimäärin noin joka kolmas isorokkoon sairastuneista menehtyi tautiin.
– Delta-muunnos on tartuttavampi kuin isorokko, sanoo isorokon hävittämistä johtanut tiedemies. Tätä asiantuntijatodistusta ei voi ylittää. Delta-muunnos on pirun vakava.
14) #DeltaVariant is more contagious than smallpox… says the scientist who led the eradication of smallpox. Can’t top that expert credential. Delta is damn serious. https://t.co/lVbOCQMNQh
— Eric Feigl-Ding (@DrEricDing) June 30, 2021