Suomen on syytä varautua koronavirustilanteen aiheuttamiin jälkivaikutuksiin kouluissa ja oppimisessa, ryhmä kasvatustieteilijöitä varoittaa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa. Professorit Markku Jahnukainen, Kirsti Karila ja Jouni Välijärvi kehottavat nyt Sanna Marinin (sd.) hallitusta arvioimaan uudelleen oppivelvollisuuden pidentämistä.
– Epidemian seurauksena koulutuksen uudistamishankkeita on välttämätöntä arvioida uudelleen. Hallitus on ohjelmassaan päättänyt laajentaa oppivelvollisuuden 18 ikävuoteen. Poikkeusoloissa monet tämän uudistuksen toteutumista säätelevät kysymykset jäävät vaille riittävää selvitystä, kolmikko kirjoittaa.
Hallituksen olisi nyt syytä harkita uudistuksen myöhentämistä tai siitä kokonaan luopumista, professorit kirjoittavat.
– Oppivelvollisuuden laajentamiseen varatut resurssit tarvitaan nyt erityisesti opiskelunsa häiriöistä vakavimmin kärsineiden oppilaiden tukemiseen. Opettajat eivät ponnisteluistaan huolimatta tavoita kaikkia kotona olevia oppilaita.
– Syksystä lähtien nämä oppilaat tarvitsevat massiivista pedagogista ja hyvinvointinsa tukea suoriutuakseen koulunkäynnistään, kirjoittajat arvioivat.
Koronakriisi uhkaa professoreiden mukaan kasvattaa oppimisongelmien kanssa painivien nuorten määrää.
– Hyvä osaaminen on jokaisen suomalaisen perusoikeus ja edellytys kansakunnan hyvinvoinnille. Koko ikäluokan velvoitteiden lisäämisen sijaan koronavirusepidemian jälkimainingeissa tärkeintä on turvata tämän oikeuden varmistaminen jokaiselle lapselle ja nuorelle.
Oppivelvollisuuden pidentämisestä luopumista on viimeksi esittänyt myös eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko (kok.).