Baijerin konservatiiveilta kynnyskysymys: Pakolaisille yläraja

Saksan Baijerin konservatiivisen CSU-puolueen kärkipoliitikko Markus Söder pitää pakolaiskattoa ehdottomana edellytyksenä hallitukseen osallistumiselle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

CSU:n eturivin poliitikolta, Baijerin valtiovarainministeriltä Markus Söderiltä kysyttiin Saksan yleisradion ZDF-Morgenmagazin-ohjelmassa, voiko puolue osallistua liittovaltion hallitukseen ilman, että hallitusohjelmaan sisältyisi pakolaiskatto.

– En voi kuvitella sellaista. Eilen puoluejohdossa muotoilimme sen selvästi. Pitää olla yläraja ja se on kynnyskysymys, Söder sanoi.

Hän totesi, että olisi hullua, jos puolue ei tekisi asiasta kynnyskysymystä, sillä se oli puolueen vaalikampanjan kärkiteemoja. CSU:n tavoitteena on ollut 200[nbsp]000 maahanmuuttajan yläraja hyväksytyille turvapaikanhakijoille.

CSU eli Baijerin kristillis-sosiaalinen unioni on Angela Merkelin johtaman CDU:n eli Saksan kristillis-demokraattisen unionin baijerilainen sisarpuolue. Kaikissa muissa osavaltioissa johtava konservatiivipuolue on CDU, mutta Baijerissa CSU toimii itsenäisenä puolueena, eikä siellä ole CDU:n toimintaa. Saksan liittovaltion parlamentissa CDU ja CSU toimivat yhteisessä parlamenttiryhmässä ja muodostavat hallitustavoitteensa yhdessä.

CSU on perinteisesti ollut kahdesta puolueesta konservatiivisempi. Viime vuosina se on näkynyt myös maahanmuuttokriittisyydessä. CSU:n puheenjohtaja ja osavaltion pääministeri Horst Seehofer on useasti arvostellut Merkeliä tämän turvapaikkapolitiikasta.

ZDF:n haastattelema Söder sanoi CDU/CSU:n vaalitappion syyksi sen, että ihmisiä pelottaviin asioihin ei ole tarjottu ratkaisuja. Hänen mukaansa ihmisiä Saksassa pelottaa, ja sen on hänen mielestään maahanmuuton seurausta. Asentamalla uusia valvontakameroita pelon syihin ei hänen mukaansa vaikuteta, vaan tarvitaan konkreettisempia toimia.

– Tottakai yläraja olisi tarvittu alusta saakka, Söder sanoi.

Hankalaa vihreiden kanssa

Baijerin osavaltiossa CSU sai historiansa toiseksi heikoimman tuloksen 38,8 prosentin kannatuksella. Se menetti viime vaaleihin nähden kannatustaan 10,5 prosenttiyksiköllä. Lähes saman verran maahanmuuttovastainen kansallis-konservatiivinen AfD kasvatti kannatustaan osavaltiossa ja saavutti nyt 12,4 prosentin kannatuksen.

CSU:lle tilanne on hyvin hankala ennen kaikkea vuoden päästä häämöttävien osavaltiovaalien takia. CSU on hallinnut Baijerin osavaltiota koko toisen maailmansodan jälkeisen ajan. Vain kerran sen on edes tarvinnut turvautua osavaltiossa koalitiohallitukseen FDP:n kanssa.

Nyt CSU on vaikeuksissa AfD:n kanssa. CSU:n äänestäjille eivät riitä kovat maahanmuuttopuheet, vaan hallituksessa pitäisi saada myös jotakin aikaiseksi. ZDF:n tietojen mukaan maanantaina CSU:n piirissä jopa keskusteltiin siitä, pitäisikö puolueen enää osallistua yhteistyöhön CDU:n kanssa. Puolueen johdosta tämä uutinen kuitenkin kiistettiin.

CSU:n vaatima pakolaisten yläraja on hankala kysymys Merkelille, mutta erityisen vaikea asia on vihreiden hyväksyttäväksi. CSU:n Söder sanoi olevansa skeptinen, onnistuuko asia vihreiden kanssa.

Saksan sunnuntaisten vaalien tuloksen perusteella ainoa mahdollinen hallituskoalitio on CDU/CSU:n, vihreiden ja liberaalin FDP:n muodostama Jamaika-koalitio, kun sosialidemokraattinen SPD ilmoitti, ettei se suostu hallitusvastuuseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)