[vc_row][vc_column][vc_text_separator title=”Mainos: osakekoulu.com”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Mikä on bitcoin ja miksi se on nyt mediassa esillä?
Osa saattaa kummeksua digivaluuttaa, jos sen toiminnasta ja käytöstä ei tiedä juuri mitään. Bitcoin on siis ensimmäinen käyttöön otettu kryptovaluutta, joka toimii lohkoketjuteknologialla. Lohkoketjut koostuvat koodinpätkistä, joihin on tallennettuna maksutapahtumia. Tavallaan yksi bitcoin on siis vain koodia, jota siirretään digitaalisesti kryptolompakosta toiseen. Kyseessä on hyvin turvallinen tapa siirtää rahaa, sillä kukaan ei voi päästä käsiksi maksutapahtumien osapuolien tietoihin. Tämä onkin ollut osaltaan syynä siihen, miksi rikolliset ovat olleet kiinnostuneita valuutasta. He ovat kuitenkin vain pieni murto-osa valuutan käyttäjistä, sillä suurin osa rikollisista käyttää mieluummin tavallista valuuttaa.
Paitsi että bitcoineja käytetään maksutapana, kyseessä on myös sijoituskohde. Kryptovaluutat ovat kuitenkin tunnetusti erittäin volatiileja eli niiden arvo heilahtelee rajusti kysynnän ja tarjonnan mukaan. Tämän takia monet menettävät rahaa sijoittaessaan bitcoiniin. Esimerkiksi osakekoulu tarjoaa laajasti tietoa bitcoiniin sijoittamisesta.
Yritykset hyödyntävät bitcoineja jo tällä hetkellä
Bitcoin on kiinnostanut monia yrityksiä teknologiansa vuoksi ja jotkut teknologiaan erikoistuvat yritykset ovatkin hyödyntäneet sitä toiminnassaan. Lohkoketjuteknologialla pystyy luomaan esimerkiksi sovelluksia ja nopeuttamaan tiedonsiirtoa yrityksen sisällä.
Bitcoin on yrityksille myös kätevä maksutapa, sillä valuutan siirtämisestä ei tarvitse maksaa mitään lisämaksuja. Välillä suuryritykset joutuvat siirtämään rahaa yrityskauppojen yhteydessä, jolloin on helpompaa ja halvempaa siirtää varat bitcoineina. Pankit nimittäin laskuttavat varsinkin ulkomaisista siirroista varsin isoja summia.
Bitcoin valtionvaluuttana – El Salvadorin kokeilu
Bitcoin on ollut houkutteleva valuutta myös valtioiden näkökulmasta, sillä perinteisesti valtiot joutuvat hallitsemaan valtavia summia rahaa. Lisäksi monissa maissa on ihmisiä, joilla ei ole syystä tai toisesta pääsyä pankkijärjestelmään. Kryptolompakon pystyvät kuitenkin luomaan kaikki, joilla on pääsy digipalveluihin.
El Salvador on ensimmäinen valtio, joka on ottanut vastaan haasteen ja alkanut käyttää bitcoinia virallisena valuuttana. Syynä digivaluutan käyttöönottoon oli valtion valtava köyhyys ja valtionjohto toivoo, että bitcoin auttaisi El Salvadoria nousemaan pohjalta. Bitcoinin käyttäminen virallisena valuuttana tarkoittaa myös sitä, ettei valtion kansalaisilta voi periä veroa. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on kuitenkin varoittanut El Salvadoria siitä, että bitcoinin arvo saattaa laskea äkkinäisesti, mikä voi suistaa valtion talouden raiteiltaan.
Euroopan keskuspankki on kiinnostunut digivaluutasta
Digivaluutat kiinnostavat myös pankkeja, jotka yrittävät pysyä kehittyvän teknologian mukana. Esimerkiksi Euroopan keskuspankilla on suunnitteilla oma ”digieuro”, joka on suunniteltu bitcoinin lohkoketjuteknologialla. Digitaalisen rahan käyttöönotto pankeissa tulee silti viemään oman aikansa, sillä pankit ovat jo vuosia työskennelleen samoin periaattein.
Bitcoinin tulevaisuus
Jää nähtäväksi, miten bitcoineja tullaan käyttämään tulevaisuudessa. On selvää, että niillä tulee olemaan tärkeä rooli yhteiskunnassa, oli se sitten yksityisellä tai julkisella sektorilla. Jo tällä hetkellä bitcoineja käytetään aktiivisesti sekä sijoituskohteena että turvallisena maksutapana. Teknologian kehittymisen myötä digivaluuttojen ja lohkoketjuteknologian hyödyntäminen tulee yleistymään entisestään.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1634406071070{margin-top: 20px !important;}”][vc_column][vc_text_separator title=”Mainos: osakekoulu.com”][/vc_column][/vc_row]