Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan vuonna 2014 julkaisemassa raportissa varoitettiin Venäjän aiheuttamasta vaarasta naapurimaille ja muuttumisesta yhä autoritaarisemmaksi maaksi.
Englanninkielisessä Russia as a Neighbour –julkaisussa on asiantuntijoiden kirjoittamia artikkeleita Suomesta, Japanista, Kazakstanista, Azerbaidzhanista, Georgiasta, Valko-Venäjältä, Virosta ja Norjasta.
Julkaisu ei ilmestymisensä aikoihin herättänyt näkyvää keskustelua. Krimin valtauksen jälkeen julkaisussa raportissa ulkomaiset anonyymit asiantuntija-arviot Venäjän kehityksestä olivat pessimistisiä.
Virolainen kirjoittaja sanoi, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallinto saa pian ”stalinistisia tai natsistisia” piirteitä.
– Venäjän suurin haaste on se, että maan (poliittinen) eliitti tahtoo kaikkien sekä kotimaassa että kansainvälisesti hyväksyvän sen vapauden rajoittamattomaan ja kontrolloimattomaan päätöksentekoon. Se mitä näemme nyt Ukrainan suhteen voi olla osittain Putinin taistelua omasta asemastaan eliitissä. Valtataistelua on voinut olla käynnissä jo jonkin aikaan, ja Putin haluaa pysäyttää ja murskata nämä prosessit kasvattamalla suosiotaan kotimaassaan, hän kirjoitti.
– Tämä saattaa johtaa stalinistista tai natsistista mallia muistuttaviin hallintomuotoihin, konfliktien lisääntymiseen Venäjän naapurustossa ja maan lisääntyvään kansainväliseen eristäytymiseen.
Georgialainen kirjoittaja kuvaili Venäjää ”aggressiiviseksi” valtioksi, jolla on ”imperialistinen mielenlaatu ja tavoitteet” ja pyrkimys hallita sisä- ja ulkopolitiikkaansa ”alkukantaisilla KGB-menetelmillä”.
– Venäläiset ansaitsevat paremman elämän ja tulevaisuuden, hän totesi.
Kirjoittaja muistutti, että Yhdysvaltain entinen presidentti Ronald Reaganin puhuneen ”pahan valtakunnasta”.
– Venäjän federaatio on äärimmäisen aggressiivinen maa. Venäjä yrittää pitää kiinni imperiumista, Neuvostoliitosta.
Eduskunnalle hurja raportti Venäjästä – "Pahan valtakunta”.
Kuinka pienellä huomiolla tämä raporttimme aikoinaan meni läpi yhteiskunnassa.
Ja kuinka oikeassa me valitettavasti olimme.
— Sinuhe Wallinheimo (@swheimo) March 25, 2022