– Suomelle erityisen merkittävää on, että Saksa pitää kiinni jokaisen jäsenmaan omasta vastuusta julkisen talouden hoidosta, kirjoittaa europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd.) Maaseudun Tulevaisuudessa.
Hän toteaa, että vaikka jäsenmaiden omasta vastuusta pidettäisiin kiinni, on koronan myötä taloustilanne koko Euroopassa muuttunut siksi merkittävästi, että talous- ja rahaliiton sääntöjä on pakko tavalla tai toisella tarkistaa ennen kuin minkäänlaiseen sääntökehikkoon voidaan uudelleen palata.
Nykyisillä päätöksillä EMU-sääntöihin paluun pitäisi tapahtua vuonna 2023.
Heinäluoman mukaan Suomelle ja koko euroalueen menestykselle on välttämätöntä, että talouskuria koskevat säännöt paitsi säilyvät, myös kehittyvät, ja että niitä aidosti valvotaan.
– Suomen kannalta talouslinjauksiin vaikuttaminen edellyttää yhteistyötä samanmielisten kanssa. EU-neuvotteluissa omien kantojen esittämistä ei pidäkään pelätä, sillä sitä tekevät kaikki. Yhtä selvää on, että neuvotteluissa haetaan kompromissi, joka ei koskaan vastaa yhdenkään maan alkuperäisiä tavoitteita, hän kirjoittaa.
Heinäluoman mukaan, jos haluaa vaikuttaa, pitää esiintyä ajoissa.
– Komission esitysten odottaminen ennen omien kantojen määrittelyä on sama kuin lähtisi juoksukilpailuun mukaan vasta ensimmäisen kierroksen jälkeen, kun useimmat muut ovat jo radalla täysillä mukana.
Hän muistuttaa myös, että EU-parlamentin asema on unionin päätöksenteossa korostunut vuosi vuodelta enemmän.
– Lähes asiassa kuin asiassa parlamentti hakee omissa kannoissaan etunojaa pyrkien näin vaikuttamaan erityisesti komission linjauksiin. Jos Suomen lisäksi muutkin pohjoiset maat pidättäytyisivät talouskantojensa hahmottelusta ennen komission ensi kevään linjauksia, rakentuu parlamentin keskustelu kovin etelänapaisesti.
– Suomen toiminnassa olisikin aika nostaa esille vaikuttaminen ajoissa paitsi komission myös EU-parlamentin kannanottoihin, Heinäluoma opastaa.
Komission neljästä esityksestä #ilmastopakettiin 27 maan kannat julki: Vain #Ruotsin ja #Suomen #hallitukset tukivat kaikkia.Esim. #Saksa tuki vain yhtä,vaati neuvonp toisesta ja vastusti yhtä.En ymmärrä #Suomen hallitusta.Korjaustarpeita on useita.Jälkikäteen paljon vaikeampaa
— Mauri Pekkarinen (@PekkarinenMauri) October 28, 2021