Yrittäjä-kansanedustaja ja kauppaneuvos Eero Lehti ihmettelee Sdp:n julkistamaa vero-ohjelmaa, joka koskisi niin sanottuja tavallisia yrityksiä ja osingonsaajia.
Lehden mielestä Sdp yrittää löytää jotain jolla saada vihervasemmisto takaisin kannattamaan heitä, mutta verotusohjelmallaan he tappaisivat yrittämisen Suomessa.
– Demarit esittävät yrittäjien verotukseen muutoksia, jotka johtaisivat työpaikkojen vähenemiseen, yritystoiminnan supistumiseen ja työttömyyden entistä pahempaan kierteeseen, Eero Lehti toteaa Verkkouutisille.
Hänen mukaansa jo nykyinen yritysverotus, osingon saajan verotus mukaan lukien, on erittäin ongelmallinen.
– Palkansaajan on vaikea hahmottaa esimerkiksi sitä, että osinkotuloihin ei liity samankaltaisia sosiaalietuisuuksia kuten palkansaajalla, eläkettä tai muuta vastaavaa. Tämän johdosta pelkillä veroprosenteilla vertaaminen näyttää yrittäjien kannalta liian hyvältä, Lehti kuvailee.
– Yrittäjä kuitenkin joutuu aina hankkimaan käyttöpääomaan ja investointeihin tarvittavan rahoituksen – jokaista työntekijää kohden toimialasta riippuen 50 000 eurosta miljoonaan euroon. Tästä velattomasta pääomasta yrittäjä voi tulouttaa itselleen 20 prosentin verokannalla kahdeksan prosenttia, mutta ei yli 150 000 euroa. Ylimenevä summa verotetaan osingonsaajan verona siten, että kokonaisveroaste nousee ylimenevältä summalta yli 40 prosenttiin.
Järjestelmä suosii Eero Lehden mukaan pieniä yrittäjiä, joilla on yritystoiminnassa paljon omaa pääomaa, mutta samalla estää yrityksen kasvun.
– Osittain tämän seurauksena Suomen yritystoiminnan kasvu on ollut ensisijaisesti yksinyrittäjiä, jotka eivät halua ottaa ketään ulkopuolista työsuhteeseen. Kun otetaan huomioon konkurssiriski ja yrittäjän vastuu itsestään sairauden tai työeläkkeen osalta, yritysverotus on varsin kireää.
Sen seurauksena työllisyys ei Lehden mukaan juurikaan parane: yritykset eivät pysty omalla tulorahoituksellaan kasvamaan riittävästi, jotta työllisyys paranisi.
– Kaikesta tästä huolimatta Sdp haluaa kiristää yritysten verotusta siten, että verotuksen jyrkät kynnykset tulisivat entistä pienempien yritysten kasvun esteeksi. Tosiasiallisesti yhteiskunnan edun mukaista on, että yritys kasvaisi ja työllistäisi. Yrityksen maksamista palkkasummista syntyy 10-30 kertaa parempi veronkanto kuin yrityksen yhteisöverosta. Yrityksen kasvulle ei valtion kannata asettaa mitään esteitä, paremminkin tulisi lisätä kannusteita, Lehti sanoo.
– Näin juuri Viron veromalli toimii. Yritys ei maksa voitosta veroa, ellei sieltä oteta osinkoa.
Sdp:n ehdotuksessa kahdeksan prosentin raja putoaisi neljään prosenttiin omasta vapaasta pääomasta, jonka ylimenevä osa joutuisi kovan verotuksen kohteeksi. Lisäksi yli 90 000 euron palkkatulosta tulisi lisävero. Yrittäjiltä poistettaisiin yrittäjävähennys. Luovutustappioiden ja muiden tappioiden vähennysoikeutta rajattaisiin.
– Näiden seurauksena yhä suurempi osa yrittäjistä jäisi yksinyrittäjäksi ja työpaikkojen syntyminen muille käytännöllisesti katsoen vähenisi totaalisesti, Eero Lehti vetää yhteen.
– Toisin sanoen, Sdp tekisi karhunpalveluksen, koska heidän perinteiselle palkansaajajoukolleen ei olisi senkään vertaa työpaikkoja kuin nykyisin.