– Sori nyt vaan (…), mutta hallitusohjelmanne on täyttä utopiaa. Puheet, että mistään ei tarvitse leikata ovat suorastaan harhaisia, markkinatutkimusta tuottavan GnS Economicsin toimitusjohtaja ja Helsingin yliopiston taloustieteen dosentti Tuomas Malinen tviittaa.
Hän on suunnannut sanansa uusien hallituspuolueiden puheenjohtajille.
– Taantuma voi iskeä Eurooppaan jo syksyllä. Mitään ”jakovaraa” ei ole, Malinen varoittaa.
Hän pohtii toisessa tviitissään, miten SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen hallitus aikoo toimia, mikäli asetettuun kovaan työllisyystavoitteeseen ei päästä.
– Ilmeisesti ajatuksena todella on velkaelvyttää runsaasti jos (kun) taantuma iskee. Ei se tietenkään työllisyysasteen suhteen taatumassa/lamassa mihinkään riitä, Malinen toteaa.
Tuleva hallitus on sopinut noin 1,2 miljardin euron menonlisäyksistä. Tästä 700 miljoonaa on tarkoitus kerätä kokoon korottamalla veroja. Loput 500 miljoonaa pystytään taas Antti Rinteen mukaan kattamaan ilman velkaa ”normaalin talouskasvun oloissa”. Se merkitsee hänen mukaansa kahden prosentin kasvuvauhtia ja työllisyyden nousua 75 prosenttiin.
Ekonomistit ovat huomautelleet, että ”normaali talouskasvu” merkitsee tällä kaudella todennäköisemmin yhtä kuin kahta prosenttia.
Valtiovarainministeriö on ennustanut talouskasvun putoavan jo tänä vuonna 1,7 prosenttiin. Vuonna 2023 kasvua olisi enää 0,7 prosenttia. Työllisyysasteen taas arvoidaan jäävän tänä vuonna 72,7 prosenttiin ja nousevan vaalikauden loppuun mennessä vain 73,3 prosenttiin. VM:n luvutkin saattavat vielä paljastua luultua optimistisimmaksi.
Tilastokeskus kertoi viime viikolla Suomen BKT:n kasvaneen tammi-maaliskuussa vain 0,2 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä ja 1,2 prosenttia viime vuodesta. Kesäkuun katsauksesta on odotettu synkempää. Jo näillä luvuilla 1,7 prosentin ennusteeseen pääseminen vaatisi loppuvuodesta kovaa talouskasvua.
Sori nyt vaan @AnttiRinnepj @juhasipila @liandersson @anna_maja @Haavisto , mutta hallitusohjelmanne on täyttä utopiaa. Puheet, että mistään ei tarvitse leikata ovat suorastaan harhaisia.
Taantuma voi iskeä Eurooppaan jo syksyllä. Mitään "jakovaraa" ei ole.
— Tuomas Malinen (@mtmalinen) June 3, 2019
Ilmeisesti ajatuksena todella on velkaelvyttää runsaasti jos (kun) taantuma iskee. Ei se tietenkään työllisyysasteen suhteen taatumassa/lamassa mihinkään riitä. Kysymyksesi on hyvin relevantti.
— Tuomas Malinen (@mtmalinen) June 3, 2019