Presidenttiehdokas Alexander Stubbia on haastateltu alla näkyvässä Tekijäcastin podcastissa. Noin 21 minuutin kohdalla aletaan puhua tunneälystä ja nykyisestä keskusteluilmapiiristä.
– Me joskus unohdamme välittämisen. Ja väitteeni on se, että jos menemme kohti maailmaa jossa tekoäly ja robotisaatio pystyy tekemään niitä tehtäviä joita ihmisenä olemme aiemmin tehneet, niin meille jää vain yksi asia käteen. Ja se on välittäminen. Ja sitä pitäisi ihan oikeasti treenata, Alexander Stubb sanoo.
Stubbin mielestä monen läntisen demokratian perusongelma tänä päivänä on, että ”emme kykene välittämään tai kuuntelemaan, kun meillä on mielipide ihan jokaiseen asiaan”. Mielipide on hänen mukaansa kuitenkin ”ajatteluprosessin epä-älyllisin päätepiste”.
– Totta kai mielipiteitä pitää olla! En minä sitä kiistä. Mutta jos se mielipide on lukittu, niin…, Stubb kuvailee syntyvää ”kuorta”.
– Silloin me välitämme vain omasta mielipiteestämme ja sen puolustamisesta. Mieluummin kuin että kysyttäisiin niitä vaikeita kysymyksiä joltain ihmiseltä, jolla on erilainen näkemys.
Miten välittämistä voisi harjoitella? Alexander Stubb vitsailee, että Ruotsissa peruskysymys aina pitkään kestäneen kokouksen jälkeen on ”miltä nyt tuntuu”.
– Mutta, se lähtee varmaan siitä, että ihan oikeasti kysyy toiselta ihmiseltä että ”miten sinulla menee”, ”mitä ajattelet tästä”. Ihminen avautuu ihan eri tavalla kysymällä kuin käskyttämällä. Ja se ei ole mikään kikka, vaan ihan todellinen…
Jo kysymällä tavallisia kuulumisia välittää toisesta. Toisen vaikkapa kovin oikeistolainen tai vasemmistolainen näkökanta ei Stubbin mukaan ole välttämättä väärä, vaan vain erilainen näkemys – ”mutta me olemme hirveän nopeita tuomitsemaan”.
– Ja silloin me emme ole suvaitsevaisia. Enkä puhu siitä että kaikkea pitää suvaita, en ole mikään relativisti. Mutta olen sitä mieltä että pitää voida käydä keskustelua. Ja keskustelu syntyy vain sitä kautta että kysyy, kyseenalaistaa, ymmärtää – ja sitten voi olla eri mieltä, ei siinä mitään, Stubb kuvailee.
– Jos rupeat heti huutamaan, otat megafonin ja kitalaki punaisena karjut (toiselle) että olet väärässä… Tai sitten jos väität olevasi suvaitsevainen, mutta olet suvaitsevainen vain siihen pisteeseen saakka, kun joku on sinun kanssasi samaa mieltä. Ei se ole mitään suvaitsevaisuutta.
LUE MYÖS:
Alexander Stubb: Nämä ovat suomalaisuuden kauniita erityispiirteitä