Europarlamentti haluaa kaikista EU-jäsenmaista ilmastoneutraaleja vuoteen 2050 mennessä. Äänestäessään ilmastolaista se vaati kunnianhimoisia päästövähennystavoitteita myös vuosille 2030 ja 2040.
Parlamentti hyväksyi keskiviikkona EU:n ilmastolakia koskevan kantansa äänin 392 puolesta, 161 vastaan ja 142 tyhjää.
Uuden lain tarkoituksena on muuttaa sitoviksi velvoitteiksi poliittiset lupaukset siitä, että EU:sta tulee ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä. Samalla halutaan antaa EU-kansalaisille ja yrityksille oikeusvarmuutta ja ennakoitavuutta, joita ne tarvitsevat muutoksen suunnitteluun.
Mepit haluavat, että EU ja sen yksittäiset jäsenmaat ovat ilmastoneutraaleja viimeistään vuonna 2050, minkä jälkeen EU:n tulisi saavuttaa ”negatiiviset päästöt”. He vaativat myös riittävää rahoitusta tavoitteen saavuttamiseksi.
Parlamentin mukaan komission täytyy 31.5.2023 mennessä ehdottaa EU-tason kehityspolkua hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2050 mennessä. Sen täytyy ottaa huomioon EU:n kasvihuonekaasupäästöjen jäljellä oleva kokonaismäärä, joka on käytettävissä vuoteen 2050 mennessä, jotta lämpötilan nousua voidaan rajoittaa Pariisin sopimuksen mukaisesti.
Mepit haluavat myös perustaa EU:n ilmastonmuutosneuvoston. Tämän riippumattoman elimen tehtävänä olisi arvioida politiikan johdonmukaisuutta ja valvoa edistymistä.
EU:n nykyinen päästövähennystavoite on 40 prosenttia vuoteen 1990 verrattuna. Komissio antoi äskettäin muutetun ehdotuksen EU:n ilmastolaiksi, jossa se ehdotti tavoitteen nostamista ”vähintään 55 prosenttiin”.
Mepit nostivat riman vieläkin ylemmäksi ja vaativat 60 prosentin vähennystä vuoteen 2030 mennessä. Parlamentti myös vuodelle 2040 välitavoitteen, jota komission on ehdotettava vaikutusten arvioinnin jälkeen. Siten varmistetaan, että EU on oikealla tiellä vuoden 2050 tavoitteen saavuttamiseksi.
Lisäksi mepit vaativat, että EU ja sen jäsenmaat luopuvat asteittain kaikista suorista ja epäsuorista fossiilisten polttoaineiden tuista vuoden 2025 loppuun mennessä.
Parlamentti on nyt valmis aloittamaan neuvottelut jäsenmaiden kanssa, kun EU:n neuvosto on hyväksynyt yhteisen kannan.