Euroopan parlamentin keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän puheenjohtaja, saksalainen Manfred Weber kuvaa viime vuoden lopulla Euroopan unionissa aloitettua pysyvää rakenteellista yhteistyötä puolustusasioissa historialliseksi menestykseksi, joka luo sitovat yhteiset rakenteet puolustukseen.
– Euroopan unionin perustajaisien, Konrad Adenauerin, Alcide de Gasperin ja Robert Schumannin alkuperäinen idea oli luoda puolustusyhteisö, siis rakentaa toisen maailmansodan jälkeen yhteinen armeija, Weber huomauttaa Verkkouutisten haastattelussa.
Suunnitelma kariutui alun perin Ranskaan, mutta pysyvän rakenteellisen yhteistyön myötä ajatus on jälleen herätetty henkiin.
– Uskon, että se pitäisi muotoilla pitkän ajan tavoitteeksi. Sen pitää olla meidän tavoitteemme, Weber sanoo viitaten yhteiseen Euroopan unionin armeijaan.
Hän muistuttaa, että EU:n alkuperäinen idea oli se, ettei maanosassa koettaisi enää koskaan sotaa. EU:n perustajaisien ajatuksen taustalla oli varmistaa, ettei sotaa koeta kytkemällä eurooppalaisten maiden puolustus yhteen.
Nyt tavoite etenee, mutta yhteistyö pitää Weberin mukaan ”täyttää elämällä”. Ensimmäisiksi todennäköisiksi askeliksi Weber mainitsee yhteiset resurssit kyberpuolustukseen. Toinen alue, jossa voidaan alkuvaiheessa edetä on lennokkiteknologia, jonka ylläpitäminen ja kehittäminen on yksittäisille jäsenmaille hyvin kallista.
Weber kertoo myös pitävänsä hyvänä kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon perjantaina esiin tuomaa ideaa eurooppalaisten sotilasharjoitusten järjestämisestä. Kyse on hänen mukaansa siitä, että kansalliset järjestelmät oppivat toimimaan yhteistyössä eurooppalaisten rakenteiden kanssa.
EPP-ryhmän puheenjohtaja korostaa, että kaiken eurooppalaisen toiminnan täytyy vahvistaa myös Natoa.
– Eurooppalaisen pilarin pitää aina olla osa Natoa, eikä saa koskaan olla kilpailuasemassa Naton kanssa, Weber korostaa.
Hän sanoo uskovansa, että myös muissa Nato-maissa ymmärretään, että voimien yhdistäminen eurooppalaisessa puolustuksessa tekee puolustuksesta tehokkaampaa.
Suomen osalta Weber näkee Nato-jäsenyyden suvereenin kansallisvaltion omaksi päätökseksi, jossa jokaisen maan täytyy löytää oma polkunsa. Hän ei näe ongelmaa siinä, että Suomi osallistuu eurooppalaisten yhteisten puolustusrakenteiden kautta yhteiseen komentoon, koska se toimii taas erillään Natosta.
– Lopulta meidän pitäisi kuitenkin olla tietoisia siitä, että puolustamme molemmilla rakenteilla, niin sitovan eurooppalaisen yhteistyön kuin Natonkin kautta yhteistä arvopohjaamme.
Hän sanoo uskovansa, että suomalaisillekin on selvää, että Nato puolustaa läntistä maailmankuvaa: vapautta, demokratiaa ja oikeusvaltiota.
– Siksi on selvää, että koemme olevamme sitoutuneita yhteiseen asiaan aivan riippumatta siitä, onko jäsen vai onko päättänyt pysyä neutraalina. En näe siinä ristiriitaa, vaan meillä on yhteinen tehtävä hoidettavanamme, Weber korostaa.
Lue Manfred Weberin koko haastattelu Verkkouutiset Plus -palvelusta kirjautumalla sisään. Rekisteröityminen on maksuton ja sen voi tehdä esimerkiksi Facebookin kautta.