Etelä- ja Pohjois-Korea ovat pyrkineet liennyttämään suhteitaan alkuvuodesta. Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in sanoi talviolympialaisten jälkeen haluavansa jatkaa ponnisteluita diplomaattisen ratkaisun löytämiseksi.
Yhdysvaltain hallinnon linja on sen sijaan ollut epäselvä ja ailahteleva, kirjoittaa eversti evp. Douglas Macgregor Fox Newsillä.
Presidentti Donald Trump on sanonut harkitsevansa ennaltaehkäisevän iskun tekemistä Pohjois-Koreaan, jos talouspakotteet eivät saa diktaattori Kim Jong-unia luopumaan ydinaseohjelmastaan.
Macgregor varoittaa, että iskulla voisi olla arvaamattomia seurauksia.
– Isku Pohjois-Korean ohjuskohteita ja ydinlaitoksia vastaan olisi todennäköisesti jättimäinen virhe. Kiina ei tule sietämään provosoimatonta iskua Pohjois-Koreaan, eikä presidentti Moon salli eteläkorealaisten joukkojen vetämistä mukaan konfliktiin.
Macgregorin mukaan eteläkorealaiset vihaavat Kim Jong-unin hallintoa, mutta harva kannattaa sodan aloittamista Korean niemimaalla. Gallupien mukaan 59 prosenttia eteläkorealaisista vastustaa ennaltaehkäisevän iskun tekemistä.
– Isku Pohjois-Koreaan johtaisi todennäköisesti sotaan Kiinaan kanssa ja amerikkalaisjoukkojen häätämiseen Etelä-Koreasta. Presidentti Moonilla ei ole muuta vaihtoehtoa, jos hän haluaa välttää konfliktin Kiinan kanssa.
Macgregorin mukaan Japani pyrkisi myös pysyttelemään konfliktin ulkopuolella.
– Lopputulos olisi nöyryytys Washingtonille, mikä voisi myös tuhota Trumpin presidenttikauden.
Kiinan presidentti Xi Jinping on tehnyt tähän mennessä yhteistyötä Trumpin kanssa. Talouspakotteet ovat saaneet Pohjois-Korean romahduksen partaalle.
Kiina on sijoittanut 78. ja 79. armeijakuntansa Mantsurian alueelle Pohjois-Korean rajan tuntumaan. Xi haluaa olla valmiina, jos Pohjois-Korean valtio romahtaa mahdollisessa konfliktitilanteessa.
Kahdella armeijakunnalla arvioidaan olevan lähes 900 panssarivaunua ja yhteensä 300 000 sotilasta rajan tuntumassa.
Koska sotilasoperaatioon turvautumisella voisi olla kaoottisia seurauksia, kehottaa Macgregor antamaan kaiken mahdollisen tuen diplomaattisille ponnisteluille.
Prosessin kannalta olisi hyödyllistä, jos Washington ottaisi hieman etäisyyttä ja antaisi maille neuvottelurauhan.
– Meidän tulisi tehdä selväksi, että Etelä-Korean kohtalo on heidän käsissään, Macgregor toteaa.