Georgian ja Venäjän tukeman Etelä-Ossetian alueen välit ovat kiristyneet, mutta tilanne on pysynyt toistaiseksi rauhallisena.
Moscow Timesin mukaan tapahtumat saivat alkunsa viime viikolla, kun Etelä-Ossetia vaati Georgiaa poistamaan tarkastuspisteen sen kiistellyltä rajavyöhykkeeltä. Georgia ei taipunut ja pian Etelä-Ossetian johtaja ilmoitti rakennuttavansa oman tarkastuspisteen rajalle.
Etelä-Ossetian turvallisuuspalvelu on kertonut lähettävänsä paikalle joukkoja Georgian ”provokatiivisen toiminnan takia”.
Georgian ulkoministeriö varoitti joukkojen lähettämisen alueelle voivan eskaloitua ”vakavaksi selkkaukseksi”.
Sunnuntaina Etelä-Ossetia syytti Georgiaa aseistettujen joukkojen lähettämisestä rajalle ja lennokin alas ampumisesta.
Venäjä on kehottanut osapuolia itsehillintään ja syyttänyt Georgiaa siitä, ettei suostu neuvottelemaan Etelä-Ossetian rajasta. Venäjän ulkoministeriön mukaan Georgia on pyrkinyt lisäämään jännitteitä Etelä-Ossetian kanssa.
Yhdysvaltojen ulkoministeriö on todennut seuraavansa sotilaallista valmistautumista Georgian ja Etelä-Ossetian rajalla. Yhdysvallat on vaatinut Venäjää käyttämään kaikkia keinoja eskalaation estämiseksi.
Etyjin Georgian tarkkailijoiden mukaan tilanne rajalla on kuitenkin toistaiseksi säilynyt rauhallisena.
Georgia on syyttänyt Venäjää viime vuosina Etelä-Ossetian rajan siirtelystä ja jopa ”hiipivästä anneksoinnista”. Esimerkiksi toissa kesänä venäläisiksi tunnistetut sotilaat marssivat avoimesti suoraan Georgian puolelle ja siirsivät rajamerkkejä useilla sadoilla metreillä Gorin alueella.
Georgia menetti Etelä-Ossetian ja Abhasian Venäjän kanssa vuonna 2008 käymässään lyhyessä sodassa. Etelä-Ossetia ja Abhasia ovat sen jälkeen olleet käytännössä Venäjän asevoimien hallinnassa. Venäjä on tunnustanut niiden itsenäisyyden, mutta kansainvälinen yhteisö pitää niitä osana Georgiaa. Venäjällä on Etelä-Ossetiassa vahva sotilaallinen läsnäolo ja useita tukikohtia. Verkkouutiset kertoo tässä jutussa alueiden surrealistisesta rajasta, jota valvoo Venäjänkin rajavalvonnasta vastaava FSB.
We continue monitoring Chorchana/Tsnelisi area at the ABL. 24/7.Tonight we have 9 #EUMM monitors from
out there supported by 2
colleagues.
According to regular updates from our patrols to HQ everything quiet so far. pic.twitter.com/msnW7wuvRD— Erik Hoeg (@erik_hoeg) August 30, 2019