Edellisen hallituksen taksiuudistuksen seurauksena alasta on tullut kirjava ja monen mielestä jopa epäluotettava. Asiasta kirjoittaa Helsingin Sanomat.
Vuoden 2018 sääntelyn höllentämisen alkuperäisenä tarkoituksena oli lisätä taksien saatavuutta ja houkutella alalle uusia yrittäjiä. Nyt monet taksialan toimijat ovat kuitenkin olleet huolissaan siitä, että uudistuksen jälkeen kuluttajien luottamus taksiin lähinnä vähentynyt.
Testatakseen taksiliikenteen tilannetta HS ajoi kymmenen kertaa saman matkan Helsingin rautatieaseman ja Olympiaterminaalin välillä. Ongelmia osui matkojen aikana kohdalle lukuisia. Taksitolppaa lähestyessä, moni kuljettajista ryntäsi asiakasta kohti. Jos auton sattui valitsemaan jonon perältä, sai osakseen huutelua ja maanittelua. Monella kuljettajalla oli kieliongelmia, ja osa tarvitsi asiakkaan opastusta Helsingin keskustassa ajaessaan. Matkan hinta oli tyypillisesti eri kuin näytöllä näkyy ja mitä ensin oli luvattu. Kuittia joutui usein pyytämään erikseen, ja monesta kuitista ei käy ilmi tarkempaa hintaerittelyä, matkan pituutta, kestoa tai kuskin nimeä.
– Aika usein on niin, että yhtäkkiä jostain kumman syystä maksupääte onkin rikki ja asiakkaalta pyydetään käteistä, myöntöö Taksiliiton laki- ja neuvontapalveluiden päällikkö Jenni Välimäki.
Testauksen tuloksena todettiin, että suuri osa taksikuljetuksen ongelmista poistuu, kun auton tilaa etukäteen sovelluksen kautta. Näin taksia ei tarvitse etsiä taksitolpalta jossa kuljettajien tunteet kuumenevat, ja sovelluksen kautta myös kilpailuttaminen sujuu huomattavasti paremmin.
Sanna Marinin (sd) hallitus on päättänyt tehdä taksilakiin korjauksia, jotka tulivat voimaan tämän vuoden toukokuussa. Nyt taksiliikenneluvan saaminen edellyttää aina y-tunnusta, yrittäjäkoulutusta ja -koetta, ja niitä tullaan vaatimaan myös jo aiemmin luvan saaneilta.