Koronapandemian seurauksena suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä voi romahtaa, asiantuntijat pelkäävät Helsingin Sanomien haastattelussa.
Huolenaiheena on etenkin kuntien talousahdinko, minkä seurauksena kunnat alkavat karsimaan palveluitaan. HS:n haastattelemat asiantuntijat pelkäävät, että kunnat päätyvät leikkaamaan juuri perusterveydenhuollosta eli kuntien terveyskeskuksien toiminnasta.
– Syntyy kierre, joka uhkaa jakaa väestöä parempiosaisiin, eli heihin joilla on työterveyshuolto tai yksityinen sairausvakuutus, ja huonompiosaisiin, joilla voi olla vaikeuksia päästä terveyskeskuksen palveluihin, Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo HS:lle.
Tampereen yliopiston terveyspolitiikan tutkija, dosentti Liisa-Kaisa Tynkkysen mukaan vaarana on se, että samalla tapahtuu ihmisten hyvinvoinnin hiljaista rapistumista. Se voi johtua siitä, että moni menettää toimeentulonsa eikä esimerkiksi tärkeitä matalankynnyksen palveluja tai harrastustoimintaa pystytä järjestämään.
Hyvinvoinnin hiljaista rapistumista tapahtuu muun muassa siten, että kiireettömiä hoitoja on ajettu alas eri puolilla maata ja osa potilaista peruu myös itse jo varatun vastaanottoaikansa. Helsingin Sanomien haastattelema dosentti Jouko Isolauri pitää tätä vaarallisena ilmiönä.
– Sanoisin, että lopulta kokonaisvaikutukset voivat olla paljon dramaattisempia kuin itse koronavirus. Kroonisten sairauksien tasapainon ylläpito huononee ja siten uusien, vaarallistenkin tautien diagnostiikka viivästyy. Tämä on tietysti inhimillinen katastrofi, mutta sillä on myös taloudellisia vaikutuksia, Isolauri sanoo HS:lle.