Karanteenisuositukset muuttuvat pian siten, että Suomeen voi matkustaa ilman karanteenia maista, joissa koronavirustartuntoja on alle 25 sataatuhatta asukasta kohden. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Saksa, Ruotsi ja Viro. Aiemmin suositus oli 8–10 tapausta sataatuhatta kohden.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektioylilääkäri Asko Järvinen ei pitää matkustusrajoitusten muuttamiseen liittyvää riskiä kohtalaisen pienenä, Helsingin Sanomat uutisoi.
– Sekä Ruotsi että Saksa testaavat aika paljon ja löytävät ison osan tapauksista, huomattavasti isomman kuin keväällä. Todennäköisesti iso osa tartunnan saaneista on kummassakin maassa tiedossa, Järvinen toteaa.
Numeroina rajoitusten höllentäminen tarkoittaisi Järvisen mukaan käytännössä sitä, että kun aiemman yksi kymmenestätuhannesta (1/10 000) oli potentiaalinen tartunnan saanut, nyt sama luku on kaksi tai kolme kymmenestätuhannesta (2–3/10 000).
Tartuttavien todellinen määrä on Järvisen mukaan tätä matalampi. Tämä johtuu siitä, että tartunnan saanut tartuttaa tehokkaasti neljästä viiteen päivää. Järvinen arvioi tämän perusteella ehkä noin puolen tartunnan saaneista tartuttavan ”isolla riskillä”. Tämä tarkoittaisi sitä, että kaksi tai kolme 20 000 (2–3/20 000) Suomeen saapuvasta matkustajasta levittäisi virusta.
Terveysalan asiantuntijat eivät suhtaudu yksimielisesti rajoitusten höllentämisen vaikutuksiin. Esimerkiksi Iltalehden haastattelemista asiantuntijoiden mielipiteet matkustusrajoitusten muuttamisen suhteen jakautuivat.
Myöskään Helsingin Sanomien haastatteleman, Koronavirusepidemian mallinnukseen perehtynyt Aalto-yliopiston tilastotieteen apulaisprofessori Pauliina Ilmonen ei pidä rajoitusten höllentämistä riskittömänä epidemian kannalta.
– Se ei tarkoita kolmea tartuntaa lisää vaan sitä, että on kolminkertainen määrä ulkomaalaisia, jotka mahdollisesti laittavat tartuntaketjuja liikkeelle, Ilmonen toteaa.